Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pobudza organizm do pracy oraz dostarcza energii – ma być odżywcze i przede wszystkim smaczne. Weganie lub osoby z nietolerancją laktozy mają znacznie utrudnione zadanie, jeśli chodzi o różnorodność posiłków. Szczególnie, jeśli chodzi o zdrowe śniadanie przygotowywane na szybko przed pracą lub szkołą. Dieta bez glutenu oraz dieta wegańska wiąże się z wykluczeniem sporej ilości produktów, w tym produktów mlecznych. Po pewnym czasie może zacząć brakować pomysłów na pełnowartościowe śniadanie wegańskie i gluten free. La Mandorle przygotowało smaczne naleśniki wegańskie – odpowiednie dla osób nie spożywających białka oraz produktów mlecznych. 

Śniadanie bezglutenowe na diecie wegańskiej

Sporo osób decyduje się na zmianę diety – na dietę wegańską. Obecnie jest bardzo popularna i promowana przez osoby aktywne w mediach społecznościowych. Przejście na weganizm wynika z własnych przekonań, ale wielu z nas jest „zmuszonych” do wykluczenia produktów mlecznych. Spowodowane jest to alergią na białko lub nietolerancją laktozy. Po spożyciu produktu mlecznego osoba z nietolerancją laktozy doświadcza nieprzyjemne dolegliwości jak ból brzucha, wzdęcia czy biegunka. Z tego powodu zakres pomysłów na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie znacznie się zawęża. Sprawa jeszcze bardziej komplikuje się w przypadku osób z alergią lub nietolerancją glutenu.

Gluten występuje w produktach otrzymywanych ze zbóż – pszenicy, jęczmienia, owsa czy żyta. Znajduje się w pieczywie, mące żytniej czy np. w makaronie. Z tego powodu osoby na wegańskiej diecie bezglutenowej mają często problem z urozmaiceniem przepisów na zdrowe, śniadanie bezglutenowe, które w dodatku będzie szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Przekąski bezglutenowe dla wegan – naleśniki

Poranki większości z nas wyglądają podobnie – pobudka, pośpiech, a do tego jeszcze brak pomysłów na śniadanie bezglutenowe. La Mandorle wychodzi naprzeciw oczekiwaniom i oferuje szeroki wybór produktów – dostępne są produkty bez laktozy oraz żywność bezglutenowa. Znajdziemy m.in. naleśniki. To świetna propozycja na pełnowartościowe, zdrowe śniadanie, a w dodatku są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Jak przygotować naleśniki wegańskie bez glutenu? Wystarczy odmierzoną ilość produktu dokładnie wymieszać z napojem roślinnym – do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie na patelni podsmażyć – i gotowe! Naleśniki możemy zjadać z wieloma dodatkami, wedle uznania. Mogą to być owoce, rodzynki, masło orzechowe, krem czekoladowy. To świetna propozycja na śniadanie bez glutenu zarówno dla osób dorosłych, jak i dla dzieci. Dzieci najczęściej wybierają śniadania na słodko, z kremem czekoladowym i kolorowymi owocami – sprawdzą się idealnie! Naleśniki można również zapakować do pudełka – to smaczna przekąska na cały dzień.

Naleśniki można zjadać w tradycyjnej formie, ale można je również przyrządzić na wiele innych sposobów. Świetnym pomysłem na śniadanie lub przekąskę do szkoły czy pracy będą mini tortille przygotowane na słodko. Wystarczy usmażyć naleśniki, posmarować ulubionym kremem, dodać owoce lub inne dodatki, zawinąć i pokroić na mniejsze kawałki. To także doskonały pomysł na posiłek dla dziecka na wycieczkę lub długą podróż.

W ofercie La Mandorle znajdziecie wiele innych produktów stworzonych z myślą o osobach z alergią lub nietolerancją laktozy. Produkty zostały również przygotowane dla wegan. Składniki pochodzą z rolnictwa ekologicznego, są gluten free, bez laktozy, cukru i soi. Są bogate w składniki odżywcze, zapewniają uczucie sytości na długi czas. Mogą być spożywane nie tylko przez wegan i osoby z alergiami, ale stanowią również świetny dodatek do posiłków dla osób zainteresowanych zdrową żywnością.