Masz ochotę na coś słodkiego, ale co w swoim składzie nie zawiera laktozy? 

Przedstawiamy wyśmienity przepis na budyń kokosowo-czekoladowy! Doskonała przekąska dla najmłodszych łasuchów, ale również dla nieco starszych. 

Budyń to dla wielu osób wspomnienie z dzieciństwa, kiedy razem z młodszym rodzeństwem, kuzynostwem czy dziadkami przygotowywało się budyń wieczorową porą, szczególnie w okresie zimowym. Sporo z nas lubi wracać wspomnieniami do tych beztroskich czasów, dlatego przedstawiamy przepis na wersję dla wegan oraz osób cierpiących na alergię na białka mleka czy nietolerancję laktozy. 

Składniki:

Sposób przygotowania na 4 porcje (1 saszetka budyniu):

  1. Wsypać budyń z saszetki do mniejszego rondla.
  2. Wymieszać dokładnie w 500 ml zimnej wody.
  3. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 3-4 minuty ciągle mieszając.
  4. Budyń przelać do 4 małych salaterek.
  5. Odstawić do lodówki – poczekać, aż budyń się zetnie. 
  6. Rozpuścić czekoladę i wymieszać z kremem kokosowym. 
  7. Wlać do salaterek z budyniem.

Smacznego!

Budyń można podawać z malinami lub innymi owocami. Polecamy również posypać odrobiną wiórek kokosowych, kawałkami czekolady lub innymi dodatkami.