
Masz ochotę na coś słodkiego, ale co w swoim składzie nie zawiera laktozy?
Przedstawiamy wyśmienity przepis na budyń kokosowo-czekoladowy! Doskonała przekąska dla najmłodszych łasuchów, ale również dla nieco starszych.
Budyń to dla wielu osób wspomnienie z dzieciństwa, kiedy razem z młodszym rodzeństwem, kuzynostwem czy dziadkami przygotowywało się budyń wieczorową porą, szczególnie w okresie zimowym. Sporo z nas lubi wracać wspomnieniami do tych beztroskich czasów, dlatego przedstawiamy przepis na wersję dla wegan oraz osób cierpiących na alergię na białka mleka czy nietolerancję laktozy.
Składniki:
- 1 budyń La Mandorle Coco w saszetce,
- 4 łyżki kremu kokosowego Coco Cuisine od La Mandorle,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady – 180 g (bez laktozy).
Sposób przygotowania na 4 porcje (1 saszetka budyniu):
- Wsypać budyń z saszetki do mniejszego rondla.
- Wymieszać dokładnie w 500 ml zimnej wody.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 3-4 minuty ciągle mieszając.
- Budyń przelać do 4 małych salaterek.
- Odstawić do lodówki – poczekać, aż budyń się zetnie.
- Rozpuścić czekoladę i wymieszać z kremem kokosowym.
- Wlać do salaterek z budyniem.
Smacznego!
Budyń można podawać z malinami lub innymi owocami. Polecamy również posypać odrobiną wiórek kokosowych, kawałkami czekolady lub innymi dodatkami.