Bez wątpienia każdy z nas uwielbia chleb. Jest podstawą wielu śniadań, może stać się dodatkiem do obiadu, a także stanowić bazę przepysznej kolacji. Będąc na diecie bezglutenowej wcale nie musisz rezygnować z chleba! i choć w sklepie bardzo rzadko można spotkać pieczywo bezglutenowe, Ty nie musisz się martwić. Z myślą o Tobie przygotowaliśmy przepis na chleb bezglutenowy z dodatkiem ‘mleka’ migdałowego w proszku. Z naszą pomocą możesz cieszyć się smakiem pysznych i zdrowych dla Twojego organizmu kanapek. Sprawdź!

Składniki na 1 chleb bezglutenowy

  • 220 g mąki z brązowego ryżu
  • 60 g skrobi maranta
  • 75 g skrobi kukurydzianej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g napoju roślinnego w proszku – rada CentrumBio: znakomicie sprawdzi się napój (mleko) migdałowy w proszku La Mandorle
  • 360 ml wody
  • 1,5 łyżki stołowej oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki gumy guar – jeśli nie jesteś weganem możesz skorzystać z tradycyjnej żelatyny
  • 2 łyżki płaskie łyżki stołowe zakwasu z komosy ryżowej w proszku

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce przygotuj ‘mleko’ migdałowe La Mandorle: wsyp 3 porcje proszku do 200 ml wody, następnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj pozostałe 160 ml wody, oliwę z oliwek, sól i cukier.
  2. W innej salaterce połącz ze sobą mąki i skrobie. Dodaj gumę guar i zakwas, a następnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj płyn do mąki i połącz całość za pomocą trzepaczki. Energicznie wymieszaj. Ma powstać ciasto o konsystencji gęstego ciasta waflowego.
  4. Przygotuj formę do pieczenia o długości ok. 24 cm, wysmaruj tłuszczem i wlej do niej ciasto.
  5. Rozgrzej piekarnik na kilka chwil, wyłącz go i włóż formę do ciepłego piekarnika.
  6. Odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją wielkość (około 3 do 4 godzin).
  7. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a następnie piecz chleb przez 45 minut.
  8. Wyjmij chleb z piekarnika jeszcze ciepły. Jeśli to możliwe, ostudź na metalowej kratce.

Chleb dla większości z nas jest jednym z podstawowych produktów. Przy diecie bezglutenowej dobrym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowywanie pieczywa. Postaw na nasz przepis na chleb bezglutenowy i ciesz się zdrową przekąską!