Sezon wiosenno-letni to doskonała okazja do przygotowywania potraw warzywnych, które nie tylko doskonale smakują, ale dostarczają wielu witamin i minerałów do naszego organizmu. To również spore ułatwienie dla wegan oraz osób z nietolerancją laktozy – przedstawiamy przepis na pyszny i orzeźwiający chłodnik z botwiny. Nasza wersja przepisu jest wegańska oraz bezglutenowa. Dodajemy napój kokosowy, świetnie sprawdzi się również śmietana roślinna o smaku kokosowym. Jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej i nie masz żadnych ograniczeń związanych z wykluczeniem pewnych produktów możesz użyć tradycyjnego mleka lub śmietany. 

Chłodnik z botwiny jest smaczny i lekki, a przy tym to doskonałe źródło witamin i minerałów. Dostarczy do organizmu dużą dawkę żelaza, a także wzmacnia naszą odporność oraz dodaje energii. Duża ilość błonnika sprawia, że jest bardzo sycący, a przy tym jest lekki i niskokaloryczny. Bogaty w witaminy A, C, PP, B1, B2, a oprócz żelaza zawiera sporo wapnia i fosforu. Botwinka to doskonała propozycja na letnie upały – zdrowa, sycąca i orzeźwiająca. 

Przepis na chłodnik z botwiny

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki z burakami 
  • ok. 0,5 kg ziemniaków
  • 3 większe lub 5 mniejszych marchewek 
  • 1 pietruszkę
  • 400 ml śmietanki kokosowej lub napoju kokosowego
  • 2 cebule
  • 2 słoiki ugotowanej fasoli 
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz i inne przyprawy do smaku 
  • olej migdałowy lub inny tłuszcz 

Sposób przygotowania:

  1. Botwinkę dokładnie wypłukać, buraki, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obrać. 
  2. Na patelnię dodać około 2 łyżki oleju migdałowego i podsmażyć cebulę.
  3. Liście i łodygi pokroić na mniejsze części, a warzywa zetrzeć na wiórka. Ziemniaki pokroić w kostkę. 
  4. Na patelnię do cebuli dodać starte warzywa i smażyć przez kilka minut. 
  5. Następnie warzywa z patelni przełożyć do osobnego garnka, wlać 2,5 litra wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować. 
  6.  Po około 10 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby można jeszcze dolać trochę wody. 
  7. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać fasolę ze słoika oraz łodygi i liście botwinki. Dodać przyprawy do smaku oraz śmietanę roślinną do zagęszczenia. 


Tak przygotowana zupa z botwiny to świetna propozycja na upalne dni. Jest orzeźwiająca i sycąca, a przy tym bardzo wartościowa dla naszego organizmu.