
Cookies – delikatne czekoladowe wnętrze
Jedne z najlepszych ciastek jakie w życiu robiłam. A do tego to czekoladowe delikatne wnętrze. Warto poświęcić czas na ich zrobienie, a później wystarczy tylko się delektować smakiem. Wasze dzieciaki na pewno je pokochają 😉
Składniki na ciasteczka czekoladowe
- 130 g cukru
- 125 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 160 g kremu orzechowo-czekoladowego Nocciolandia
Krem przełożyć do silikonowej foremki na czekoladki, wypełnić 12 przegródek.
Wstawić do zamrażarki i pozostawić do całkowitego zamrożenia kremu.
Wykonanie ciasteczek
Za pomocą miksera utrzeć masło razem z cukrem, po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać jajko, mieszać do połączenia.
Następnie dodać ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszać do połączenia składników.
Do gotowego ciasta dodać pokrojoną czekoladę. Wymieszać. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na czas zamrożenia kremu czekoladowego.
Po wyciągnięciu ciasta formować kulki wielkości około 70 g i do każdej włożyć do środka zamrożoną porcję kremu i dobrze go zakrywać ciastem. Układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Jak wszystkie kulki są zrobione, spłaszczyć delikatnie dłonią.
Blaszkę wraz z ciastem włożyć do zamrażarki na 1-2 godzin, aby ciasto się całkowicie zamroziło.
Piec w temperaturze 200 stopni C, przez 12-14 min. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju.