Cookies – delikatne czekoladowe wnętrze

Jedne z najlepszych ciastek jakie w życiu robiłam. A do tego to czekoladowe delikatne wnętrze. Warto poświęcić czas na ich zrobienie, a później wystarczy tylko się delektować smakiem. Wasze dzieciaki na pewno je pokochają 😉 

Składniki na ciasteczka czekoladowe

  • 130 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 160 g kremu orzechowo-czekoladowego Nocciolandia

Krem przełożyć do silikonowej foremki na czekoladki, wypełnić 12 przegródek.

Wstawić do zamrażarki i pozostawić do całkowitego zamrożenia kremu.

Wykonanie ciasteczek

Za pomocą miksera utrzeć masło razem z cukrem, po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać jajko, mieszać do połączenia.

Następnie dodać ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszać do połączenia składników.

Do gotowego ciasta dodać pokrojoną czekoladę. Wymieszać. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na czas zamrożenia kremu czekoladowego.

Po wyciągnięciu ciasta formować kulki wielkości około 70 g i do każdej włożyć do środka zamrożoną porcję kremu i dobrze go zakrywać ciastem. Układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

Jak wszystkie kulki są zrobione, spłaszczyć delikatnie dłonią.

Blaszkę wraz z ciastem włożyć do zamrażarki na 1-2 godzin, aby ciasto się całkowicie zamroziło. 

Piec w temperaturze 200 stopni C, przez 12-14 min. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju.