
Jesień to czas, który spędzamy w domowym zaciszu, pod ciepłym kocykiem, z kubkiem herbaty w ręku. Do takiego zestawienia jak nic innego pasują domowej roboty łakocie. I to nie byle jakie! Bezglutenowe ciasteczka migdałowe doskonale sprawdzą się w czasie jesiennego popołudnia. Nasz przepis to małe i okrągłe ciacha o bogatym smaku. Postawione na stoliczku obok łóżka lub sofy zapewnią Ci miłe doznania.
Składniki na ok. 6 ciasteczek
- 100 g mąki bezglutenowej (my użyliśmy 60 g mąki z ciecierzycy, 20 g mąki z brązowego ryżu, 20 g mąki psyllium),
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 50 g cukru kokosowego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka kremu migdałowego,
- 20 g napoju migdałowego w proszku La Mandorle,
- 200 ml wody,
- 1 garść posiekanych migdałów.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W misce połącz ze sobą mąki, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną i sproszkowane mleko migdałowe.
- Dodaj krem migdałowy.
- Stopniowo wlewaj wodę do mieszanki. Dobrze wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie i trochę lepkie.
- Dodaj kilka posiekanych migdałów.
- Uformuj 6 kulek o identycznych rozmiarach.
- Spłaszcz je, i wyłóż na blachę w odstępie 2-3 cm od siebie – możesz także wyciąć je od foremki czy szklanki.
- Piecz przez 10 minut.
- Na każdym ciastku połóż odrobinę posiekanych migdałów i ponownie piecz przez 5 minut.
- Sprawdź, czy migdały się nie palą.
Te małe ciastka możesz przechowywać w hermetycznym pojemniku przez 3-4 dni. Rada Centrumbio: jeśli chcesz, aby ciasteczka migdałowe były bardziej słodkie dodaj do nich kawałki ulubionej czekolady. Twoja chwila przyjemności będzie jeszcze większa!