Jesień to czas, który spędzamy w domowym zaciszu, pod ciepłym kocykiem, z kubkiem herbaty w ręku. Do takiego zestawienia jak nic innego pasują domowej roboty łakocie. I to nie byle jakie! Bezglutenowe ciasteczka migdałowe doskonale sprawdzą się w czasie jesiennego popołudnia. Nasz przepis to małe i okrągłe ciacha o bogatym smaku. Postawione na stoliczku obok łóżka lub sofy zapewnią Ci miłe doznania.

Składniki na ok. 6 ciasteczek

  • 100 g mąki bezglutenowej (my użyliśmy 60 g mąki z ciecierzycy, 20 g mąki z brązowego ryżu, 20 g mąki psyllium),
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 50 g cukru kokosowego,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka kremu migdałowego,
  • 20 g napoju migdałowego w proszku La Mandorle,
  • 200 ml wody,
  • 1 garść posiekanych migdałów.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. W misce połącz ze sobą mąki, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną i sproszkowane mleko migdałowe.
  3. Dodaj krem migdałowy.
  4. Stopniowo wlewaj wodę do mieszanki. Dobrze wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie i trochę lepkie.
  5. Dodaj kilka posiekanych migdałów.
  6. Uformuj 6 kulek o identycznych rozmiarach.
  7. Spłaszcz je, i wyłóż na blachę w odstępie 2-3 cm od siebie – możesz także wyciąć je od foremki czy szklanki.
  8. Piecz przez 10 minut.
  9. Na każdym ciastku połóż odrobinę posiekanych migdałów i ponownie piecz przez 5 minut.
  10. Sprawdź, czy migdały się nie palą.

Te małe ciastka możesz przechowywać w hermetycznym pojemniku przez 3-4 dni. Rada Centrumbio: jeśli chcesz, aby ciasteczka migdałowe były bardziej słodkie dodaj do nich kawałki ulubionej czekolady. Twoja chwila przyjemności będzie jeszcze większa!