
Czy istnieje smaczniejszy dodatek do kawy niż kawałek pysznego ciasta? Nasza propozycja to idealne ciasto do kawy, ale nie tylko! Ponadto doskonale zdajemy sobie sprawę, jak spora liczba społeczności cierpi na różnego rodzaju alergie, nietolerancję laktozy czy najzwyczajniej jest na diecie wegańskiej. Dlatego też z myślą o wszystkich smakoszach przedstawiamy przepis na ciasto kokosowe z owocami w dwóch wersjach!
Krem kokosowy od La Mandorle doskonale sprawdza się w każdej kuchni, nie tylko wegańskiej. Z kolei jeśli zależy Ci na przygotowaniu w pełni wegańskiego ciasta zalecamy jajka zamienić na jogurt warzywny.
Składniki:
- 125 g zmielonych orzechów laskowych
- 1 banan
- 2 jajka
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 125 ml śmietanki roślinnej Coco Cuisine
- pół łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
- trochę malin i żurawiny
- kilka płatków migdałów
*Jeśli chcesz uzyskać w 100% wegańskie ciasto zastąp jajka jogurtem warzywnym.
Składniki na wegańską wersję ciasta:
- 125 g mielonych orzechów laskowych
- banan
- 50 g jogurtu warzywnego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki syropu z agawy
- 125 ml śmietanki Coco Cuisine
- pół łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
- maliny i żurawina
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze – z wyjątkiem owoców i płatków migdałów.
- Wlej ciasto do silikonowej formy nasmarowanej olejem kokosowym. Dodaj maliny, żurawinę i płatki migdałów.
- Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210°.
Smacznego!