
Tej jesieni łączymy przyjemność i naturalne składniki. Nasz przepis na ciasto marchewkowe to słodki smak marchewki z aromatyczną mocą napoju migdałowego La Mandorle – bogatego w białko, wapń i magnez. Idealne sprawdzi się, jako deser lub przekąska. To ciasto marchewkowe jest łatwe do zrobienia. Sprawdź!
Składniki na ciasto marchewkowe dla 6 osób
- 250 g marchewki,
- 100 g cukru – może być mniej,
- 20 g napoju migdałowego w proszku La Mandorle,
- 150 ml wody,
- 60 g płynnego oleju kokosowego,
- 100 g musu jabłkowego,
- 230 g mieszanki mąki bezglutenowej,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia,
- 75 g pokruszonych orzechów włoskich,
- 50 g rodzynek,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 szczypta soli.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Naoliw brytfannę i odstaw.
- Obierz marchewki, zetrzyj na tarce i odłóż na bok.
- Do salaterki wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, napój migdałowy, sól, cukier waniliowy i cynamon.
- Następnie dodaj olej kokosowy, wodę, mus jabłkowy i wymieszaj. Na koniec dodaj marchewkę, rodzynki i posiekane orzechy włoskie.
- Ciasto wlej do formy i piecz przez 50 minut.
- Po tym czasie sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
- Jeśli wykałaczka wyjdzie z ciastem, kontynuuj pieczenie przez kilka minut.
Słynne, pyszne i łatwe do zrobienia – właśnie takie jest ciasto marchewkowe. Rada Centrumbio: jeśli masz taką możliwość, podziel ciasto na kilka mniejszych porcji – pamiętaj jednak, żeby nieznacznie skrócić czas pieczenia!