Tej jesieni łączymy przyjemność i naturalne składniki. Nasz przepis na ciasto marchewkowe to słodki smak marchewki z aromatyczną mocą napoju migdałowego La Mandorle – bogatego w białko, wapń i magnez. Idealne sprawdzi się, jako deser lub przekąska. To ciasto marchewkowe jest łatwe do zrobienia. Sprawdź!

Składniki na ciasto marchewkowe dla 6 osób

  • 250 g marchewki,
  • 100 g cukru – może być mniej,
  • 20 g napoju migdałowego w proszku La Mandorle,
  • 150 ml wody,
  • 60 g płynnego oleju kokosowego,
  • 100 g musu jabłkowego,
  • 230 g mieszanki mąki bezglutenowej,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 75 g pokruszonych orzechów włoskich,
  • 50 g rodzynek,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Naoliw brytfannę i odstaw.
  2. Obierz marchewki, zetrzyj na tarce i odłóż na bok.
  3. Do salaterki wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, napój migdałowy, sól, cukier waniliowy i cynamon.
  4. Następnie dodaj olej kokosowy, wodę, mus jabłkowy i wymieszaj. Na koniec dodaj marchewkę, rodzynki i posiekane orzechy włoskie.
  5. Ciasto wlej do formy i piecz przez 50 minut.
  6. Po tym czasie sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
  7. Jeśli wykałaczka wyjdzie z ciastem, kontynuuj pieczenie przez kilka minut.

Słynne, pyszne i łatwe do zrobienia – właśnie takie jest ciasto marchewkowe. Rada Centrumbio: jeśli masz taką możliwość, podziel ciasto na kilka mniejszych porcji – pamiętaj jednak, żeby nieznacznie skrócić czas pieczenia!