Składniki:

  • 200 g czekolady (bez glutenu)
  • 160 ml mleka migdałowego La Mandorle 
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki (bezglutenowej), 
  • 60 g prażonych migdałów w płatkach, 
  • 30 g skórki z pomarańczy. 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  2. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do rondla, dodaj mleko i na bardzo małym ogniu rozpuść czekoladę od czasu do czasu mieszając. 
  3. Zdejmij czekoladę z ognia, dodaj żółtka i mąkę. Dokładnie wymieszaj. 
  4. Białka ubij na sztywną masę i dodaj do masy. Następnie dodaj posiekane migdały i pokrojone w kawałki skórki pomarańczy. 
  5. Masę przelej do foremki na ciasto. 
  6. Piecz przez 20 minut – nie więcej. 
  7. Po upieczeniu szybko przenieś ciasto w chłodne miejsce. 
  8. Podawaj schłodzone. 

* Do dekoracji ciasta użyj płatki migdałowe i skórkę z pomarańczy.