
Składniki:
- 200 g czekolady (bez glutenu)
- 160 ml mleka migdałowego La Mandorle
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki (bezglutenowej),
- 60 g prażonych migdałów w płatkach,
- 30 g skórki z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do rondla, dodaj mleko i na bardzo małym ogniu rozpuść czekoladę od czasu do czasu mieszając.
- Zdejmij czekoladę z ognia, dodaj żółtka i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną masę i dodaj do masy. Następnie dodaj posiekane migdały i pokrojone w kawałki skórki pomarańczy.
- Masę przelej do foremki na ciasto.
- Piecz przez 20 minut – nie więcej.
- Po upieczeniu szybko przenieś ciasto w chłodne miejsce.
- Podawaj schłodzone.
* Do dekoracji ciasta użyj płatki migdałowe i skórkę z pomarańczy.