Curry to typowe indyjskie danie, które w bardzo łatwy sposób można przygotować w domu. Charakteryzuje się pikantnym smakiem. Naszą wersją tego kultowego przepisu jest bogate w beta-karoten curry wegetariańskie, które swoim wyglądem przywoła na myśl słoneczne dni w Twojej kuchni. To danie bogate w białko na bazie czerwonej soczewicy i z dodatkiem śmietany roślinnej.

Składniki na 2 porcje

  • 2 marchewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 140 g czerwonej soczewicy,
  • 12 ml kremu kokosowego Coco Cuisine La Mandorle,
  • 1 łyżeczka curry w proszku,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • sól i pieprz,
  • świeże zioła.

Sposób przygotowania

  1. Podsmaż pokrojoną w kostkę marchewkę, czosnek i cebulę na łyżce oleju kokosowego.
  2. Czerwoną soczewicę ugotuj osobno zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. W misce wymieszaj krem kokosowy Coco Cuisine La Mandorle z łyżeczką curry, łyżką mąki kukurydzianej, solą i pieprzem.
  4. Podawaj jako mieszankę warzyw z czerwoną soczewicą i sosem curry.
  5. Udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami.

Tak przygotowane curry wegetariańskie nadaje się do podawania także z ryżem. Centrumbio podpowiada: danie możesz przechowywać w lodówce przez 2 dni!