
Curry to typowe indyjskie danie, które w bardzo łatwy sposób można przygotować w domu. Charakteryzuje się pikantnym smakiem. Naszą wersją tego kultowego przepisu jest bogate w beta-karoten curry wegetariańskie, które swoim wyglądem przywoła na myśl słoneczne dni w Twojej kuchni. To danie bogate w białko na bazie czerwonej soczewicy i z dodatkiem śmietany roślinnej.
Składniki na 2 porcje
- 2 marchewki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 140 g czerwonej soczewicy,
- 12 ml kremu kokosowego Coco Cuisine La Mandorle,
- 1 łyżeczka curry w proszku,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- sól i pieprz,
- świeże zioła.
Sposób przygotowania
- Podsmaż pokrojoną w kostkę marchewkę, czosnek i cebulę na łyżce oleju kokosowego.
- Czerwoną soczewicę ugotuj osobno zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W misce wymieszaj krem kokosowy Coco Cuisine La Mandorle z łyżeczką curry, łyżką mąki kukurydzianej, solą i pieprzem.
- Podawaj jako mieszankę warzyw z czerwoną soczewicą i sosem curry.
- Udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami.
Tak przygotowane curry wegetariańskie nadaje się do podawania także z ryżem. Centrumbio podpowiada: danie możesz przechowywać w lodówce przez 2 dni!