
Wraz z rozpoczęciem wakacji oraz przypływem wysokich temperatur zmieniają się nasze preferencje żywieniowe. Zdecydowanie spożywamy mniejsze i lżejsze posiłki oraz wybieramy te w formie bardziej orzeźwiającej. Przychodzimy do Was z kolejnym przepisem, tym razem na bezglutenowe śniadanie.
Jest to propozycja idealna dla całej rodziny! Ze smakiem będą zajadać się nie tylko nastolatkowie oraz osoby dorosłe, ale i dzieci! Pyszne i pożywne śniadanie na letnie poranki.
Jaglanka z owocami – składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 500 ml napoju roślinnego,
- 1 miarkę napoju migdałowo-czekoladowego w proszku (jeśli zależy Ci na bardziej słodkim smaku dodaj 2 miarki),
- 3 nektarynki,
- pół szklanki mango,
- 2 daktyle.
*Można wybrać inne, ulubione owoce, według upodobań.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przesypać do drobnego sitka i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
- Opłukaną i lekko osuszoną kaszę przesypać do niewielkiego rondla i lekko uprażyć.
- Po upływie około 10/15 minut wlać napój roślinny, regularnie mieszać oraz pozostawić do momentu, aż będzie się gotować.
- Tak przygotowaną kaszę przelać do blendera, dodać miarkę “mleka” migdałowo – czekoladowego i daktyle i dokładnie zblendować, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
- Kaszę należy odłożyć do ostygnięcia, a w tym czasie warto umyć i pokroić ulubione owoce.
- Gdy kasza już ostygnie przełożyć do salaterki lub niewielkiej miseczki, ułożyć owoce na wierzchu, można polać miodem / syropem klonowym. Wierzch można posypać płatkami migdałów, orzechami lub wiórkami kokosowymi czy innymi dodatkami.
*Jeśli zależy nam na szybkim przygotowaniu śniadania, np. przed pracą lub wyjściem na uczelnie warto kaszę ugotować dzień wcześniej, a rano jedynie zmiksować wszystkie składniki.
Wiele osób nie ma pomysłu na śniadania bezglutenowe i bezmleczne, a często wystarczy dodać lub zmienić jeden składnik, by nasz posiłek nabrał zupełnie nowego smaku. Kasza jaglana z owocami i dodatkiem napoju czekoladowego to szybki sposób na przygotowanie pożywnego śniadania, które da nam energię na cały dzień!
Dodatkowo jest niezwykle uniwersalne, ponieważ w zależności od naszych upodobań możemy wybierać różne owoce czy dodatki, więc za każdym razem ten sam rodzaj śniadania może smakować zupełnie inaczej.