Jakiś czas temu algi morskie – inaczej zwane glonami zostały zaliczone do super żywności, czyli takiej, która ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Mogliśmy słyszeć o nich zarówno wśród dietetyków, a także wśród osób działających w internecie, które szczególnie cenią sobie zdrową, zbilansowaną dietę oraz pełnowartościowe produkty wzbogacone o wiele cennych składników. Do jednych z najcenniejszych i najczęściej spotykanych alg należy chlorella oraz spirulina. Z tego też powodu w naszej ofercie znajdziecie m.in. napój migdałowy z dodatkiem alg, który sprawdzi się do kawy, owsianki i wielu innych dań. 

Algi morskie – właściwości i zastosowanie

Algi morskie pochodzące nie tylko z morza, ale także z wód słodkich zawierają wiele minerałów znajdujących się w wodzie, które jednocześnie są cenne dla naszego organizmu. Produkty te bogate są w wartości odżywcze – stanowią doskonałe źródło minerałów – fluor, magnez, cynk i fosfor.

Są bardzo wartościowe również dla osób, które wykazują zapotrzebowanie na jod, ponieważ w algach morskich znajduje się spora ilość jodu. Co więcej, składnik ten zawiera:

  • beta-karoten,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A, C, E, K.

Produkty wzbogacone o ten składnik są również doskonałe dla wegan, ponieważ glony zawierają duże ilości białka, który ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój naszego organizmu. Jest to także świetne źródło aminokwasów, których nasz organizm nie produkuje, więc muszą być dostarczane wraz z pożywieniem lub w formie suplementacji.

Algi przede wszystkim poprawiają wchłanianie się wartości odżywczych oraz poprawiają trawienie – są uwielbiane przez sportowców oraz przez osoby, które cenią sobie zdrową żywność.

Algi morskie, a kosmetyki – dlaczego są tak często dodawane?

W kosmetyce algi stosuje się ze względu na znaczną poprawę kondycji skóry, szybką regenerację naskórka, intensywne nawilżenie oraz opóźnienie starzenia się skóry. Składnik ten dodawany jest do kremów, balsamów i innego rodzaju produktów.

Wodorosty, a dokładnie spirulinę dodaje się do produktów przeznaczonych do regeneracji popękanych naczynek krwionośnych. Spirulina poprawia krążenie, oraz wzmacnia i uszczelnia naczynia, dzięki czemu zmniejsza ryzyko pękania.

Składnik ten również bardzo często jest dodawany to maści czy kremów na trądzik i łojotok. Siarka znajdująca się w glonach ma właściwości odkażające, a w połączeniu z węglowodanami oczyszcza skórę przywracając jej prawidłowe PH, co również przyczynia się do ustabilizowania pracy gruczołów łojowych.

Spora część kobiet zmaga się z cellulitem, a walka nie zawsze jest skuteczna, mimo stosowania różnego rodzaju suplementów oraz kremów czy balsamów. Warto jednak zwracać uwagę na skład tych produktów i wybierać te, które wzbogacone zostały o glony morskie, które są bogate w beta-karoten, enzymy i jod, czyli właściwości odpowiedzialne za wygładzenie tkanki podskórnej. Oczywiście w procesie redukcji cellulitu nie powinniśmy zapominać o zdrowej i zbilansowanej diecie, odpowiedniej ilości spożywanej wody, a także ograniczeniu fast foodów. Tylko wtedy kremy i balsamy będą na prawdę skuteczne.

Rodzaje alg morskich – Spirulina i Chlorella

Spirulina ze względu na swe wartości odżywcze jest stosowana zarówno w produkcji suplementów diety, różnego rodzaju produktów „superfood” oraz w produkcji kosmetyków. Zawartość beta-karotenu, dużej ilości białka i magnezu oraz witamin A,D,E,K, B i C sprawia, że mają niezwykle cenny wpływ na nasz organizm. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i jest również polecana dla osób które przez wiele lat palą papierosy.

Z kolei Chlorella to algi morskie składające się przede wszystkim z chlorofilu i charakteryzują się głębokim, ciemno zielonym kolorem. Pozytywnie wpływa na oczyszczanie, dlatego też jest stosowana podczas oczyszczania wątroby czy stosowania różnego rodzaju detoksów mających na celu oczyścić organizm z toksyn. Ponadto Chlorellę warto stosować regularnie, ponieważ pozytywnie wpływa na regenerację tkanek. U osób, które regularnie zażywają algi odnotowano znacznie szybsze gojenie się ran w porównaniu do osób, które nie suplementują Chlorelli na co dzień.

Jest bogata w witaminy A,C i B, a także w aminokwasy i kwas foliowy – dodatkowo chroni przed rozwojem bakterii oraz wirusów w organizmie.

Napój „mleko” migdałowe z algami od La Mandorle

Napój roślinny o smaku migdałowym to bogate źródło białka, a także wielu minerałów odpowiedzialnych za prawidłową pracę organizmu. Co więcej, bogaty w witaminy napój migdałowy jest doskonały dla wegan oraz osób cierpiących na nietolerancję laktozy. W swoim składzie posiada również Algi morskie, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, regeneruje tkanki, oczyszcza organizm z toksyn, a także podczas regularnego stosowania wspomaga walkę z cellulitem.

Napój migdałowy od La Mandorle to doskonały zamiennik tradycyjnego mleka dla osób, które mają nieprzyjemne dolegliwości wywołane alergią na białka mleka lub nietolerancją laktozy. Jest to również świetna alternatywa dla wegan, którzy ze względu na własne poglądy nie są chętni do spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego.