
Napoje roślinne są już od dawna bardzo popularne, czy jednak wiemy co tak naprawdę oznacza ich nazwa? Mleka roślinne swoje nazewnictwo zawdzięczają głównie temu, że są częstym zamiennikiem mleka krowiego. Mogą być wykorzystywane zarówno jako dodatki do napojów, jak i jeden ze składników dań czy posiłków. Szczególnie popularne są wśród osób z nietolerancją laktozy lub alergią na nią. Są również częstym wyborem osóbna diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Tak naprawdę jednak, z mlekiem łączy je jedynie mleczna barwa, oraz (w przypadków niektórych rodzajów napoi) – konsystencja.
Mleko roślinne czy napój?
„Mleka” roślinne to innymi słowy napoje roślinne i to ta nazwa zdecydowanie jest tu odpowiednia. Sprawę nazewnictwa ostatecznie przesądziło orzeczenie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, z dnia 14.06.2017r. Dotyczyło ono rozstrzygnięcia zasadności stosowania m.in. nazw “mleka” w odniesieniu do produktów które z mlekiem pochodzenia zwierzęcego, mają niewiele wspólnego. TSUE uznał, że wyroby pochodzenia wyłącznie roślinnego, nie mogą być wprowadzane do obrotu wyłącznie pod nazwami sugerującymi pochodzenie zwierzęce – typu „mleko”, „ser”, „śmietana”. Decyzja ta, podyktowana została potrzebą jasnego określenia, co kryje się pod nazwą produktów tj np.: “mleko roślinne”, by wyeliminować jakiekolwiek wątpliwości potencjalnego klienta, co do ich pochodzenia.
Tak więc “mleka” roślinne to bogate w witaminy napoje, powstałe najczęściej w 100% ze składników roślinnych, bez dodatków pochodzenia zwierzęcego.
Ze względu na komponenty z jakich powstają, napoje “mleka” roślinne, mają także lepiej oceniany przez konsumentów smak, niż mleko krowie, kozie, czy owcze.
Powstają z reguły na bazie swojego głównego składnika, (czyli np. napój migdałowy – na bazie migdałów), oraz wody. Napoje roślinne są też bardzo często fortyfikowane. Oznacza to, że aby dostarczały jeszcze większej ilości składników odżywczych, są dodatkowo wzbogacane o wapń czy też witaminy z grupy B, oraz witaminę D.
Napój “mleko” kokosowe – jak powstaje i jakie ma zastosowanie?
Dużym zainteresowaniem wśród klientów, cieszy się m.in. napój „mleko” kokosowe. Powstaje głównie z miąższu kokosowego i wody. Napój na bazie orzechów kokosa, ma charakterystyczny smak oraz delikatny aromat. W procesie produkcji wzbogacany jest także o wartościowe dla zdrowia składniki mineralne oraz witaminy. Oprócz m.in. białka, błonnika, fosforu, magnezu żelaza czy cynku, „mleko” kokosowe zawiera także cenny składnik, jakim jest kwas laurynowy.
Wszystkie te właściwości posiada napój migdałowo-kokosowy La Mandorle. Może być pity po prostu jako napój, ale również sprawdzi się doskonale jako zabielacz do kawy lub herbaty.
Napój kokosowy ze względu na swój zupełnie inny od mleka krowiego smak może znaleźć zastosowanie jako dodatek do koktajli, zup, sosów czy deserów (np. panna cotta), do ugotowania jaglanki, owsianki, ale także przygotowania szerokiej gamy dań kuchni tajskiej. Bez obaw spożywać go mogą osoby uczulone na laktozę, gluten, czy też te na diecie wegańskiej. Komponenty w nim zawarte, pozbawione są także zawartości soi. Pochodzą z rolnictwa naturalnego. Jeżeli więc przy wyborze napojów w codziennej diecie, kierujesz się nie tylko smakiem, ale istotne są dla Ciebie również czynniki zdrowotne, „mleka” roślinne są produktami dla Ciebie.