
Gęsta i aksamitna, a przy tym bardzo prosta i szybka w wykonaniu – taka właśnie jest zupa krem z kalafiora! Doskonała propozycja na wiosenno-letni obiad. Do przygotowania dania wystarczą podstawowe składniki, które prawdopodobnie większość z nas ma w swojej lodówce. My zdecydowaliśmy się na wersję wegańską dodając napój kokosowy, ale jeśli nie masz problemów z nietolerancją laktozy lub nie jesteś na diecie wegańskiej – możesz dodać tradycyjne mleko lub śmietanę. Natomiast połączenie smaku kalafiora z kokosem jest wyjątkowe – zachęcamy do spróbowania! Ponadto to świetna propozycja na obiad bezglutenowy!
Sprawdź naszą ofertę produktów La Mandorle!
Składniki na zupę krem z kalafiora:
- 1 kalafior
- 1 ziemniak
- pół pora
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml napoju kokosowego,
- ok. 2 szklanki bulionu warzywnego
- przyprawy do smaku – sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek, oleju migdałowego lub innego tłuszczu
Sposób przygotowania:
- Tłuszcz rozgrzać w większym garnku, obraną i pokrojoną cebulę lekko podsmażyć. Czosnek obrać i dodać do cebuli wraz z porem.
- Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli, a następnie dodać kalafiora.
- Wlać bulion i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Odstaw zupę na chwilę do ostygnięcia, dodaj ‘mleko’ kokosowe, a następnie wszystko dokładnie zblenduj. Sprawdź smak, a jeśli tego wymaga dodaj pieprz, sól lub inne ulubione przyprawy.
- Zupę krem z kalafiora można podawać z grzankami bezglutenowymi. Podaną już zupę można przyozdobić natką pietruszki.
Smacznego!