Gęsta i aksamitna, a przy tym bardzo prosta i szybka w wykonaniu – taka właśnie jest zupa krem z kalafiora! Doskonała propozycja na wiosenno-letni obiad. Do przygotowania dania wystarczą podstawowe składniki, które prawdopodobnie większość z nas ma w swojej lodówce. My zdecydowaliśmy się na wersję wegańską dodając napój kokosowy, ale jeśli nie masz problemów z nietolerancją laktozy lub nie jesteś na diecie wegańskiej – możesz dodać tradycyjne mleko lub śmietanę. Natomiast połączenie smaku kalafiora z kokosem jest wyjątkowe – zachęcamy do spróbowania! Ponadto to świetna propozycja na obiad bezglutenowy!

Sprawdź naszą ofertę produktów La Mandorle

Składniki na zupę krem z kalafiora:

  • 1 kalafior
  • 1 ziemniak
  • pół pora
  • 2 marchewki
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 250 ml napoju kokosowego
  • ok. 2 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy do smaku – sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, oleju migdałowego lub innego tłuszczu

Sposób przygotowania:

  1. Tłuszcz rozgrzać w większym garnku, obraną i pokrojoną cebulę lekko podsmażyć. Czosnek obrać i dodać do cebuli wraz z porem.
  2. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. 
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli, a następnie dodać kalafiora. 
  4. Wlać bulion i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 
  5. Odstaw zupę na chwilę do ostygnięcia, dodaj ‘mleko’ kokosowe, a następnie wszystko dokładnie zblenduj. Sprawdź smak, a jeśli tego wymaga dodaj pieprz, sól lub inne ulubione przyprawy.  
  6. Zupę krem z kalafiora można podawać z grzankami bezglutenowymi. Podaną już zupę można przyozdobić natką pietruszki. 

Smacznego!