
Sport to zdrowie! Pod warunkiem, że uprawiany z głową oraz z uwzględnieniem odpowiedniego odżywiania, które dostarczy energii do sportowych wariacji. Dieta sportowca musi być przede wszystkim zrównoważona. Musi również uwzględniać tuszę danej osoby, poziom aktywności fizycznej i uprawiany sport. Istnieją jednak nawyki żywieniowe wspólne dla wszystkich sportowców, które pozwalają osiągnąć szczyt formy przed zawodami oraz regenerację po wysiłku. Zdrowa żywność La Mandorle jest odpowiednia także dla sportowców.
Dieta dla sportowca bezglutenowa – specyfika wysiłku
Jak to działa? Mięśnie używają do pracy glukozy. Jednak jej rezerwy w wątrobie i mięśniach (w postaci glikogenu), w przypadku znacznego wysiłku zapewniają zapasy na około 45 minut .
Głównym zagrożeniem są wówczas przejściowe stany hipoglikemii, kiedy organizm jest w trakcie aktywacji rezerw tłuszczu. Powodują one uczucie dyskomfortu, intensywny głód i skrajne zmęczenie utrudniające uprawianie sportu. Można temu zapobiegać dzięki właściwemu odżywianiu.
Pocenie się podczas wysiłku powoduje utratę wody i minerałów (sodu, potasu). Do tego kwas mlekowy i azot nagromadzone podczas skurczu mięśni skutkują skurczami i bólem mięśni po wysiłku. Stosowanie po wysiłku fizycznym diety alkalizującej i bogatej w minerały pomaga przezwyciężyć te niedogodności. Białko poprawia siłę mięśni Podczas długotrwałych ćwiczeń oraz po nich białko ulega degradacji. Należy zatem zadbać o dietę, która zapewni wystarczającą ilość białka w ramach uzupełnienia braków. Ponadto sporty siłowe wiążą się ze znacznym wzrostem zapotrzebowania na białko. Białko pomogą dostarczyć odżywki białkowe. Standardowe odżywki i preparaty proteinowe pozyskiwane są z mleka krowiego, które jednak nie każdemu służy. La Mandorle oferuje wegańskie odżywki białkowe i wzbogacanie białkiem roślinnym produkty śniadaniowe. Lekkostrawne i o wysokiej zawartości składników odżywczych.
Dieta dla sportowca – zapotrzebowanie na witaminy i minerały
Pokrywanie potrzeb w zakresie witamin u sportowców ma dwa cele:
- zapewnić ilość witamin wystarczającą do zadbania o wydajność i zdrowie;
- chronić komórki podczas treningów i zawodów oraz naprawiać je podczas okresu regeneracji.
Jeśli poziom aktywności fizycznej jest mniejszy niż 3 godziny tygodniowo, zapotrzebowanie na witaminy jest identyczne jak u przeciętnego człowieka. Jednak w przypadku intensywnych i powtarzających się ćwiczeń, szczególnie zalecane jest dbanie o kilka mikroelementów:
- w przypadku sportów wytrzymałościowych: witaminy o roli energetycznej (B1, B2, PP, B6) i witaminy antyoksydacyjne (C, E, A i prowitamina A (karotenoidy))
- przypadku sportów siłowych: witaminy B6 i przeciwutleniacze
Co jeść uprawiając sport – Dieta dla aktywnych La Mandorle

Dieta dla sportowca – bez glutenu i bez laktozy
Niektórzy cierpią na alergie pokarmowe i nietolerancje i to jest powodem tego, że wybierają żywność bezglutenową lub dietę bez laktozy. Z kolei jeszcze inni doceniają siłę płynącą z roślin, w tym właśnie z migdałów i rezygnują z glutenu dla lepszego samopoczucia, czy lepszych wyników w sporcie. Czy wiedzieliście, że wielu ultramaratończyków przygotowując się do zawodów przechodzi na dietę wegańską?
Zdrowe śniadanie bez glutenu czy bez mleka powinno być pełnowartościowe, ale jednocześnie lekkostrawne. Godne polecenia jako posiłek przedtreningowy będą mieszanki śniadaniowe orzechowe lub migdałowe. Zapewniają sytość bez uczucia ciężkości, do tego są bogate w białko, wapń i potrzebne minerały(są wzbogacone algami). Nie zawierają laktozy, glutenu, są w 100 % wegańskie.
