Bywa, że starzenie się przychodzi jakby niespodziewanie. Cóż, taka jest kolej życia. Aby cieszyć się dobrym samopoczuciem należy o siebie dbać w każdym wieku. Wbrew powszechnemu przekonaniu seniorzy nie powinni jeść mniej. Po prostu muszą jeść lepiej, czyli dbać o:
• zdrową i zrównoważoną dietę, szanującą ich fizjologię;
• składniki żywieniowe i energetyczne dostosowane do ich potrzeb.
Dla dobrego samopoczucia  seniorzy powinni zwrócić szczególną uwagę na spożycie białka, wapnia i błonnika oraz na dobre nawodnienie organizmu. La Mandorle swoje produkty rekomenduje również dla osób w starszym wieku. 

Co powinna zawierać dieta osób starszych

Jest kilka składników o które w diecie seniora należy zadbać szczególnie.

  • Wysokiej jakości białka w celu utrzymania masy mięśniowej -białka są niezbędne do dbania o tkanki naszego ciała. U osób starszych zapotrzebowanie na białko jest szczególnie ważne. Wraz z prawidłowym poborem energii białko stymuluje odnowę komórek, dbając o masę mięśniową i ułatwiając regenerację podczas problemów zdrowotnych.
    Najlepiej jest spożywać białka roślinne lub zwierzęce wysokiej jakości. Mleka migdałowe i mieszanki śniadaniowe la Mandorle są lekkostrawne, a jednocześnie bogate w białko. 
  • Wapń – pomaga dbać o kości. Jest w naszym ciele bardzo ważnym minerałem zawartym głównie w kościach i zębach. Nasze kości tworzą się przez całe życie. Dobra mineralizacja zależy od dziennego spożycia wapnia i jego przyswajalności przez organizm. Witamina D optymalizuje przyswajanie wapnia. Zapotrzebowanie na wapń u seniorów wynosi 1200 mg / dzień. Ilość ta jest szczególnie ważne u kobiet po menopauzie i należy wówczas poświęcić mu szczególną uwagę. Niedobór wapnia prowadzi do kruchości kości i zwiększa ryzyko złamań. Napoje roślinne i mieszanki bezglutenowe La Mandorle są wzbogacana algami które podbijają zawartość wapnia oraz magnezu. 
  • Błonnik poprawia trawienie i równowagę metaboliczną. Spożycie błonnika poprawia proces trawienia i pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. W połączeniu z (regularną i umiarkowaną) aktywnością fizyczną oraz odpowiednim nawodnieniem, dzienne spożycie błonnika umożliwia uregulowanie trawienia.
  • Woda do nawadniania organizmu. Woda stanowi 70% masy ciała u noworodków i 50% u zdrowych osób starszych.  W miarę starzenia się tracimy uczucie pragnienia. Jednak zapotrzebowanie na wodę nie maleje wraz z wiekiem. Dlatego tak ważne jest, aby spożywać słabo zmineralizowaną wodę, najlepiej między posiłkami, w ilości większej, niż 1,5 l dziennie. Spożycie jest szczególnie wysokie w przypadku gorączki lub wysokiej temperatury otoczenia.

Przykładowa dieta dla osoby starszej – La Mandorle

Dieta osoby starszej – zalecenia ogólne

Co powinien jeść Senior  – La Mandorle

Jakie propozycje z La Mandorle idealnie sprawdzą się jako wartościowy posiłek lub przekąska dla seniora?

Napój dla seniora

Mleka’ migdałowe i kasztanowe to idealne odżywcze napoje na co dzień. Migdałowe mleko Ω przyczynia się do dobrego samopoczucia w ramach zdrowego stylu życia. Są to naturalne źródła białka, wapnia i probiotyków. Wprowadzaj w kuchni nowe rozwiązania dzięki zastosowaniu mleka migdałowego, orzechowego, kasztanowego i kokosowego… Po rozcieńczeniu można je stosować jak zwykłe mleko.

Mieszanki śniadaniowe – bez glutenu i bez konserwantów

Mieszanki śniadaniowe migdałowe lub orzechowe z bezglutenowymi kiełkami to proste, szybkie i praktyczne rozwiązanie na odżywcze przerwy o każdej porze dnia. Dostarczają odpowiednich ilości wapnia oraz magnezu.  

Odpowiednio zbilansowana dieta dla seniora to gwarancja lepszego zdrowia i dobrego samopoczucia.