
Dipy to świetny dodatek do wielu przekąsek i dań. W dodatku są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu! Najczęściej przygotowuje się je na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego, śmietany tradycyjnej lub wegańskiej, a nawet na majonezie. My przedstawiamy Wam przepis na dip bazyliowo – migdałowy, do którego świetnie sprawdzą się napoje roślinne w proszku, my użyliśmy o smaku migdałowym.
Składniki:
- 100 g orzechów nerkowca
- 50 ml wody
- 3 miarki “mleka” migdałowego w proszku
- 15 ml soku z cytryny
- kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
- Przez około godzinę mocz orzechy z nerkowca w misce z wodą.
- Następnie wszystkie składniki wymieszaj w blenderze.
W ten sposób otrzymasz idealnie kremową konsystencję sosu, który świetnie sprawdzi się np. we wrapie albo ze świeżymi warzywami.