
Napoje roślinne to doskonałe zamienniki tradycyjnego mleka np. dla osób cierpiących na alergie na białka mleka lub nietolerancję laktozy. Są również uwielbiane przez wegan, którzy z własnej woli rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego. Dziś przedstawimy, dlaczego warto stosować napój migdałowy, w jakie wartości odżywcze jest bogaty oraz jakie jest jego zastosowanie.
W sklepie Centrum Bio oferujemy napoje roślinne marki La Mandorle, w tym także napój migdałowy. Jak powstaje?
“Mleko” migdałowe od La Mandorle powstaje ze zblanszowanych, częściowo obranych i odolejonych migdałów zmieszanych z wodą. Dzięki temu zawdzięcza subtelny, lekki smak. Co ważne, migdały pochodzą z ekologicznych upraw – napój jest w 100 % bio. Nie dodajemy cukru, słodzików ani wszelkiego rodzaju innych dodatków bądź konserwantów. Nasze produkty są w 100% naturalne.
Jakie właściwości ma “mleko” migdałowe?
Delikatny, lekko orzechowy i słodkawy smak oraz aksamitna konsystencja – taki właśnie jest napój migdałowy. Dodatkowo nie zawiera laktozy, ani glutenu i jest w 100% eko – doskonały dla wegan, osób z nietolerancjami i alergiami, a także dla wszystkich miłośników zdrowej żywności bio.
“Mleko” migdałowe jest bardzo cenne dla naszego organizmu – bogate w wartości mineralne oraz pełne witamin, dlatego warto je stosować je kuchni, czy jako zamiennik mleka krowiego, czy jako urozmaicenie diety. Jest bogate w:
- wapń,
- potas,
- magnez,
- białko,
- witaminę D, B i E.
Dzięki dużej ilości witaminy E, napój migdałowy ma ogromny wpływ na naszą skórę oraz proces starzenia się. Chroni przed wolnymi rodnikami oraz w pewnym stopniu zapobiega rozwijaniu się nowotworów w naszym organizmie.
Dodatkowo napój migdałowy ma wiele cennych właściwości dla sportowców oraz osób pragnących zgubić zbędną tkankę tłuszczową. Mniejsza ilość kalorii oraz spora ilość błonnika oczyszcza organizm z toksyn oraz hamuje przyswajanie szkodliwych tłuszczy. Co więcej, błonnik pozostawia uczucie sytości, dzięki czemu przez dłuższy czas jesteśmy najedzeni i rzadziej sięgamy po różnego rodzaju przekąski.
Dla osób aktywnych fizycznie, które regularnie uprawiają różnego rodzaju sporty “mleko” migdałowe sprawdzi się wyśmienicie. Między innymi podnosi poziom energii w organizmie, dzięki czemu jest bardziej wydajny. Wpływa również na regenerację mięśni po ciężkim treningu siłowym.
Jaki wpływ ma napój migdałowy na nasze zdrowie ?
Migdały są bardzo cennymi orzechami mającymi korzystny wpływ na nasze zdrowie, naszą sylwetkę oraz skórę. Napój migdałowy pozytywnie wpływa na pracę mózgu, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wspomaga leczenie cukrzycy oraz innych chorób np. układu krążenia.
Dodatkowo “mleko” migdałowe wspaniale sprawdza się przy wszelkiego rodzaju dolegliwościach układu pokarmowego, jak np:
- wzdęcia,
- zaparcia,
- refluks żołądkowy,
- problemy z trawieniem.
W Centrum BIO oferujemy również „mleko” migdałowe w proszku, doskonałe do rozcieńczenia z wodą – równie bogate w wartości odżywcze, co standardowy napój w płynie.
Zastosowanie napoju migdałowego
Napój migdałowy swoje zastosowanie w kuchni znajdzie w wielu potrawach, daniach, przekąskach i deserach. Dużą zaletą z pewnością jest fakt, że można je stosować dokładnie w ten sam sposób, jak mleko krowie, czyli jako dodatek do kawy, owsianki, koktajli. Doskonale sprawdzi się do zup, sosów, a także różnego rodzaju wypieków oraz dań na gorąco. To świetna propozycja dla osób ceniących sobie zdrową żywność, dla wegan oraz osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą spożywać mleka krowiego.