Hummus z buraka to przepyszna przystawka do smarowania pieczywa z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Połączenie mleka’ migdałowego Omega, buraków i ciecierzycy sprawia, że ta receptura przeciwutleniaczy jest idealną przekąską wzmacniającą układ odpornościowy. Dodatkowo swoim pięknym i apetycznym kolorem zaskoczy Twoich gości. Sprawdź!

Składniki na hummus z buraków dla 4 osób

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 ugotowany burak,
  • 1 łyżka pasty z migdałów – CentrumBio radzi: jeśli nie masz pasty z migdałów spokojnie zastąp ją kilkoma migdałami i blenduj nieco dłużej,
  • 10 g napoju migdałowego La Mandorle Omega w proszku,
  • 100 ml wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania

  1. W jednym naczyniu wymieszać ciecierzycę, posiekanego buraka, pastę migdałową, wodę, sok z cytryny, kminek, pieprz i sól. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodać ‘mleko’ migdałowe w proszku i ponownie mieszać przez kilka sekund.
  3. Przelać hummus do ładnej, niskiej salaterki.
  4. Przed podaniem dodać nasiona i zioła do dekoracji.

Hummus z buraka jest po prostu zdrowy i pyszny!