
Hummus z buraka to przepyszna przystawka do smarowania pieczywa z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Połączenie ‘mleka’ migdałowego Omega, buraków i ciecierzycy sprawia, że ta receptura przeciwutleniaczy jest idealną przekąską wzmacniającą układ odpornościowy. Dodatkowo swoim pięknym i apetycznym kolorem zaskoczy Twoich gości. Sprawdź!
Składniki na hummus z buraków dla 4 osób
- 250 g ugotowanej ciecierzycy,
- 1 ugotowany burak,
- 1 łyżka pasty z migdałów – CentrumBio radzi: jeśli nie masz pasty z migdałów spokojnie zastąp ją kilkoma migdałami i blenduj nieco dłużej,
- 10 g napoju migdałowego La Mandorle Omega w proszku,
- 100 ml wody,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania
- W jednym naczyniu wymieszać ciecierzycę, posiekanego buraka, pastę migdałową, wodę, sok z cytryny, kminek, pieprz i sól. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać ‘mleko’ migdałowe w proszku i ponownie mieszać przez kilka sekund.
- Przelać hummus do ładnej, niskiej salaterki.
- Przed podaniem dodać nasiona i zioła do dekoracji.
Hummus z buraka jest po prostu zdrowy i pyszny!