Od jakiegoś czasu supermarkety są zalewane przez masę produktów takich jak mleko bez laktozy, sery bez laktozy etc. Dodatkowo w telewizji są reklamowane preparaty które można nabyć w aptece, obiecujące lepszą tolerancję i trawienie produktów mlecznych. Jest to kusząca opcja dla wielu osób które przywykły do tych produktów w diecie. Sęk w tym, że nie zawsze chodzi o samą laktozę. Nietolerancja może dotyczyć białek mleka i wtedy należy wykluczyć produkty z mleka krowiego ze swojej diety. Czym zastąpić mleko krowie żeby było zdrowo i smacznie? Alternatywą są tzw. mleka roślinne.

Mleko migdałowe vs mleko krowie

Do sięgnięcia po napoje roślinne wielu skłaniają nie tylko nietolerancje. Coraz więcej przemawia za tym, że mleka pozyskiwane z roślin w tym mleka migdałowe (a tak naprawdę napoje migdałowe, ponieważ nazywanie ich mlekiem nie jest prawidłowe) są po prostu zdrowsze. Do tego proces ich pozyskiwania jest etyczny i nie wiąże się z krzywdą zwierząt, dlatego też sięgają po nie ludzie którzy nie tylko dbają o swoje zdrowie, ale i przywiązują uwagę do tego co kupują.  Napój migdałowy przez wielu jest uznawany za najlepsze 'mleko’ roślinne.  Chodzi tutaj o delikatny, przyjemny smak, oraz lekkostrawność. Ponadto innowacyjne procesy pozwalają zawrzeć w napojach migdałowych całe dobrodziejstwo z migdałów – wysoką zawartość dobrej jakości,łatwo przyswajalnego białka i  witaminy .

Dlaczego warto pić mleko migdałowe?

Podsumujmy jakie przewagi nad mlekiem krowim posiada napój migdałowy i dlaczego jest to godny zamiennik mleka:

  • brak kazeiny – to białko zawarte w mleku krowim jest ciężkostrawne i u wielu powoduje gorsze samopoczucie oraz problemy trawienne. 
  • napoje migdałowe mają wysoką zawartość witaminy E
  • posiada mnóstwo minerałów i wysoką zawartość wapnia
  • jest bogate w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe
  • jest niskokaloryczne
  • naturalnie nie zawiera laktozy
  • ma konsystencję podobną do mleka krowiego – nie jest wodniste i jest to ważna cecha dla osób szukających zamiennika mleka
  • napój migdałowy La Mandorle dzięki dodatkowi alg, wzbogacono sporą dawkę wapnia i magnezu czyli pierwiastków tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. 

Napój migdałowy – bez cukru, bez laktozy, bez glutenu

Wśród wszelkich napojów roślinnych, przez wzgląd na wymienione wyżej zalety to mleko migdałowe zasługuje na szczególną uwagę. Jednak napój , napojowi nie jest równy, warto zwrócić uwagę na skład i unikać tych z cukrem i ze sztucznymi dodatkami. W ofercie La Mandorle znajdują się mleka roślinne, w tym migdałowe wyłącznie z wysokiej jakości składników, o dobrym składzie. To godne uwagi zamienniki mleka, o cennych właściwościach odżywczych. Idealne dla osób które stawiają na dobrej jakości żywność bezglutenową