
Koktajle owocowe to świetna forma przekąski dla całej rodziny! Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym stanowią solidną porcję wartości odżywczych dla naszego organizmu.
Pewnie większość z nas już od wczesnej wiosny wyczekuje ogólnodostępnych świeżych owoców, z których będzie można przygotować kolorowe szejki, lody domowe czy inne przekąski. Dostępnych jest wiele przepisów, jednak osoby będące na diecie wegańskiej lub cierpiące na nietolerancje i alergie mają problem ze znalezieniem przepisów na dania, które nie wywołają nieprzyjemnych objawów.
Koktajle to coś, co można przygotować dosłownie w 2 minuty. Wystarczy np. napój migdałowy, ulubione owoce oraz opcjonalnie inne dodatki – i gotowe!
Przepis na koktajl bananowy
Do przygotowania koktajlu potrzebujesz:
- 2 miarki napoju migdałowo-orzechowego w proszku,
- szklankę wody,
- 2 banany,
- łyżkę masła orzechowego.
Sposób przygotowania:
- Banany obrać i wrzucić do blendera.
- Dodać wszystkie pozostałe składniki i zblendować.
- W upalne dni można dodać pokruszone kostki lodu – dla orzeźwienia.
Koktajl owocowy to świetna przekąska do szkoły czy pracy, a także forma śniadania. Dla wzbogacenia wartości odżywczych można dodać białko wegańskie – szczególnie zalecane dla osób aktywnych fizycznie i ćwiczących siłowo.