W wielu domach na wigilijnym stole lub podczas kolejnych dni świąt wśród wielu ciast króluje makowiec. Tradycyjne ciasto od lat cieszy się zainteresowaniem wielu smakoszy, dlatego też przedstawiamy przepis na makowiec bezglutenowy! Jest to propozycja dla osób, które z wielu powodów nie mogą dostarczać glutenu do swojego organizmu, a pragną cieszyć się smakiem świąt z całą rodziną. Makowiec bezglutenowy oraz napój kokosowy to połączenie wyjątkowe! 

Składniki na ciasto: 

  • 250 g mąki bezglutenowej (można zastąpić mieszanką mąk wymienionych poniżej), 
  • 100 g mąki jaglanej, 
  • 80 g mąki ziemniaczanej, 
  • 50 g mąki kukurydzianej, 
  • 120 ml mleka kokosowego
  • 50 g roztopionego masła, 
  • 30 g cukru pudru, 
  • 15 g drożdży bezglutenowych. 

Masa makowa:

  • Gotowa masa makowa bez glutenu. 

Sposób przygotowania:

  1. Masę makową wyciągnąć z lodówki i odłożyć w temperaturze pokojowej. 
  2. Mąkę bezglutenową lub wszystkie rodzaje mąk wsypać do miski. Dodać cukier. 
  3. Mleko kokosowe wymieszać z drożdżami, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do momentu aż wyrosną. 
  4. Gdy mieszanka z drożdży i mleka wyrośnie dodać ją do mieszanki mąk, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało lepiącą konsystencję – najlepiej wymieszać mikserem z mieszadłami do ciasta. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 
  5. Gdy ciasto wyrośnie należy je ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować. 
  6. Rozsmarować masę makową, zawinąć, a końce skleić.
  7. Piec w piekarniku w temperaturze 180 °C przez ok. 45 minut. 
  8. Na upieczone ciasto można nałożyć lukier bądź polewę czekoladową. 

Smacznego!