
Składniki:
- 110 g mąki
- 90 g cukru
- 125 g masła
- 50 ml mleka kokosowo-migdałowego La Mandorle
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- kilka płatków migdałów
Sposób przygotowania:
- W rondelku na małym ogniu rozgrzać mleko kokosowo-migdałowe z łyżeczką ekstraktu z waniliowego.
- Rozgrzać piekarnik do 150°.
- Oddzielić białka od żółtek, następnie białka ubić na sztywno.
- W osobnej salaterce wymieszać żółtka z cukrem. Rozpuścić masło i ostudzić.
- Do jajek dodać mąkę, sól, a następnie masło. Wlej ciepłe mleko kokosowo-migdałowe.
- Delikatnie dodawaj pianę z białek, aż zostanie całkowicie włączona do ciasta.
- Formę wysmaruj masłem, a następnie wylej przygotowane ciasto.
- Posyp całą powierzchnię ciasta płatkami migdałów, a następnie piecz przez 40 do 50 minut w zależności od rodzaju piekarnika.
Wskazówka La Mandorle:
Do przygotowania coulis umyj dokładnie owoce i dodaj do rondla, następnie dodaj wodę i cukier. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Przełóż wszystko do blendera, przefiltruj i podawaj na zimno lub ciepło.