Składniki: 

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku na małym ogniu rozgrzać mleko kokosowo-migdałowe z łyżeczką ekstraktu z waniliowego.
  2. Rozgrzać piekarnik do 150°. 
  3. Oddzielić białka od żółtek, następnie białka ubić na sztywno. 
  4. W osobnej salaterce wymieszać żółtka z cukrem. Rozpuścić masło i ostudzić. 
  5. Do jajek dodać mąkę, sól, a następnie masło. Wlej ciepłe mleko kokosowo-migdałowe. 
  6. Delikatnie dodawaj pianę z białek, aż zostanie całkowicie włączona do ciasta. 
  7. Formę wysmaruj masłem, a następnie wylej przygotowane ciasto. 
  8. Posyp całą powierzchnię ciasta płatkami migdałów, a następnie piecz przez 40 do 50 minut w zależności od rodzaju piekarnika. 

Wskazówka La Mandorle: 

Do przygotowania coulis umyj dokładnie owoce i dodaj do rondla, następnie dodaj wodę i cukier. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Przełóż wszystko do blendera, przefiltruj i podawaj na zimno lub ciepło.