
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a każdym polskim domu unosi się zapach słodkich i aromatycznych wypieków. Te Święta to przede wszystkim babka, która zaraz obok mazurków powinna znaleźć się na wielkanocnym stole. Co powiesz na wegańską i bezglutenową wersję tradycyjnej babki? Nas wręcz zachwyciła, a postawiliśmy na jej migdałowo-cytrynowy smak. Do jej wykonania możesz użyć nie tylko śmietany La Mandorle, ale także innych napojów roślinnych. Przejdźmy zatem do przepisu, bo jest naprawdę wyjątkowy.
Składniki
Do przygotowania wegańskiej babki wielkanocnej będziesz potrzebować:
- 200 g mąki migdałowej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki z cieciorki
- 1 łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę sody + 2 łyżki octu – najlepiej jabłkowego
- 100 ml oleju ryżowego – możesz wykorzystać także olej ze słodkich migdałów organicznych, który dodatkowo podkreśli smak babki
- 150 ml napoju (mleka) migdałowego z algami
- 120 ml syropu klonowego – możesz także użyć syropu z agawy
- 1 łyżkę ekstraktu waniliowego
- startą na tarce skórkę z 2 cytryn
- świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn – CentrumBio razi: wykorzystaj te owoce, z których zetrzesz skórkę
- niewielką ilość ekstraktu migdałowego – jeśli postawisz na olej z migdałów to ekstrakt możesz pominąć
- szczyptę soli
Sposób przygotowania
- Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza (najlepiej na termoobieg).
- W misce zmiksuj: olej, napój migdałowy, syrop, ekstrakt z waniliowy, sok i skórkę z cytryn oraz ekstrakt migdałowy. W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj wszystkie mąki, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej miseczce zalej sodę octem jabłkowym. Dokładnie wymieszaj. Powinna powstać piana. Otrzymany roztwór dodaj do mokrych składników i delikatnie połącz w jednolitą całość (powinna powstać jeszcze większa piana).
- Stopniowo i powoli dodaj składniki suche do mokrych i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto wyłóż do formy, wcześniej pokrytej olejem i oprószonej np. mielonymi migdałami.
- Babkę piecz przez ok. 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. W razie intensywnego zarumienienia możesz przykryć folią aluminiową.
Tak powstałe ciasto możesz udekorować lukrem, choć nie jest to wymagane. Jesteśmy pewni, że nasza wersja bezglutenowej babki wielkanocnej będzie u Ciebie gościć co roku. Smacznego!