
Dobrej jakości świeże maliny są dostępne do późnej jesieni. A to wszystko dzięki odmianom, którymi możemy cieszyć się jeszcze we wrześniu i październiku. Wykorzystaj te owoce! Mamy dla Ciebie przepis na mus mailowy na napoju kokosowym, dzięki któremu szybko ulegniesz jego egzotycznemu smakowi. Nie wahaj się wypróbować go tej jesieni!
Składniki na 4 porcje
- 250 g malin,
- 4 łyżki aquafaby (soku z ciecierzycy),
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 3 łyżki cukru,
- 20 g napoju kokosowego La Mandorle w proszku,
- 200 ml wody,
- 1 łyżeczka agaru.
Sposób przygotowania
- W blenderze wymieszaj maliny.
- Przecedź zmiksowane owoce przez drobne sitko, aby usunąć wszystkie nasiona.
- Do salaterki wlej aquafabę i sok z cytryny: ubij mikserem elektrycznym na sztywną pianę.
- Dodaj mus z malin i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- W rondelku na średnim ogniu przygotuj cukier, agar, napój kokosowy w proszku i wodę. Mieszaj do momentu wrzenia, a następnie zdejmij z ognia.
- Uzyskaną masę połącz z masą owocową.
- Podziel na 4 porcje i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.
- Przed podaniem dodaj kilka malin, innych ulubionych owoców lub wiórek kokosowych do dekoracji.
Malina to nie tylko letni owoc. Jej jesienne odmiany są równie przepyszne i wartościowe. W naszym przepisie nieco lata i wakacji dodaje napój kokosowy. Rada CentrumBio: aby jeszcze bardziej poczuć urlopowy czas podawaj wegański mus malinowy w połówkach kokosa. Twoi goście będą tym pomysłem zachwyceni!