

Jesteś fanką deserów w formie musów? My także! Szczególnie w trakcie ciepłych dni, kiedy to na każdym kroku dostępne są świeże owoce. Dziś na tapet wzięliśmy maliny ich dobroczynne działanie. Przygotowaliśmy przepis na mus malinowy, dzięki któremu w szybko ulegniesz owocowemu zawrotowi głowy. Nie bylibyśmy sobą, jakbyśmy nie dodali do niego naszego tajnego składnika. Tym razem padło na ‘mleko’ kokosowe w proszku, które dodaje temu deserowi egzotycznego smaku. Nie wahaj się spróbować naszego przepisu na mus malinowy w słoneczne dni!
Składniki na wegetariański mus malinowy na 4 porcje
- 250 g malin – najlepiej świeżych, choć mogą być mrożone,
- 4 łyżki aquafaby – płynu pozostającego po ugotowaniu ciecierzycy lub innych strączków, może być także ze słoika,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 3 łyżki cukru,
- 20 g ‘mleka’ kokosowego La Mandorle w proszku,
- 200 ml wody,
- 1 łyżeczka agaru.
Sposób przygotowania
- W blenderze zmiksuj maliny. Przepuść przez durszlak lub sitko, aby usunąć wszystkie nasiona i zachować tylko sos malinowy.
- Do salaterki wlej aquafabę i sok z cytryny i ubij mikserem elektrycznym na sztywną pianę. Zajmuje to około 3-4 minut.
- Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- W rondelku przygotuj cukier, agar, ‘mleko’ kokosowe w proszku i wodę. Postaw na średnim ogniu. Mieszaj do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia.
- Powstałą masę dodaj do malin i połącz ze sobą.
- Mus podziel na 4 pucharki i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.
- Przed podaniem można dodać kilka malin i wiórka kokosowe do dekoracji.
Mus malinowy z przepisu CentrumBio to zdrowe urozmaicenie wegańskiej diety. Przekonaj się o tym i Ty!