Coraz więcej osób cierpi na rozmaitego rodzaju alergie. Niektórzy mają je od zawsze, inni nabywają ich później i nierzadko są tym faktem zaskoczeni. Szczególnym typem alergii są alergie pokarmowe. Aby sobie z nimi radzić należy wykluczyć z codziennego menu produkty alergizujące. Nie musi to oznaczać wyrzeczeń, La Mandorle dba aby dostarczać swoim klientom wysokiej jakości żywność bez glutenu, bez laktozy oraz bez soi. Jakie są najczęściej występujące alergie pokarmowe?

Alergia na mleko zwierzęce 

Obecne badania wykazują, że rośnie populacja dotknięta zaburzeniami trawienia lub alergiami w następstwie spożywania mleka zwierzęcego i produktów mlecznych .Na nietolerancję laktozy i białek mleka cierpi  ok 14% małych dzieci, oraz aż 40% osób starszych)!

  • Nietolerancja laktozy – wynika z trawiennego i genetycznego problemu enzymatycznego, różni się w zależności od grupy etnicznej. Dotyczy prawie 2/3 światowej populacji. W Azji
    nietolerancja wśród ludności wynosi 100%. Aby przyswoić laktozę (cukier mleczny), należy ją zmetabolizować za pomocą enzymu – laktazy. Jednak u wielu ludzi ten enzym nie występuje, co utrudnia trawienie laktozy (a tym samym mleka krowiego). Dochodzi w wyniku tego do fermentacji na poziomie jelit, która powoduje wzdęcia, skurcze jelitowe lub biegunkę. 
  • Alergia na białko mleka –w 2012 r. AFSSA opublikowała raport, w którym klasyfikuje mleko krowie jako trzecią najczęstszą przyczynę alergii u dzieci, za jajkami i orzeszkami ziemnymi. We Francji dotkniętych jest nią ponad 80 000 dzieci, ale objawy są bardzo zmienne, liczba ta pozostaje bardzo niedoszacowana. Białka mleka, a w szczególności kazeina i laktoalbumina, mogą być odpowiedzialne za reakcje alergiczne. Alergia na białko mleka krowiego powoduje egzemę, astmę i biegunki. 

Gdy trzeba wykluczyć z diety produkty mleczne warto stosować zamienniki mleka. W ofercie marki La Mandorle znajdziecie m.in tzw. mleko migdałowe – które nie tylko ma świetny skład

Alergia na gluten i nietolerancja glutenu

Gluten – podobnie jak mleko, może być odpowiedzialny za problemy alergiczne i nietolerancje. Z tą różnicą, że alergia na gluten jest rzadkim problemem immunologicznym, a nietolerancja glutenu zwana celiakią to trwała nietolerancją pewnych frakcji białkowych glutenu, białka pochodzącego ze zbóż takich jak żyto, owies , pszenica, jęczmień i orkisz. Celiakia dotyczy prawie 1% populacji we Francji i na całym świecie. Jest to choroba autoimmunologiczna, która prowadzi do niszczenia kosmków jelita cienkiego z zespołem złego wchłaniania składników odżywczych, zwłaszcza żelaza, wapnia i kwasu foliowego B9. Występują bardziej lub mniej ostre objawy: utrata apetytu, apatia, opóźnienie wzrostu, obfity, płynny i często oddawany stolec, rozdęty i brzuch…
U niemowląt pierwsze oznaki mogą pojawić się wkrótce po odstawieniu od piersi podczas wprowadzania mąki ze zbóż zawierających gluten. W ofercie La Mandorle znajdziecie państwo bezglutenową żywność dla niemowląt  bazującą na zbożach bezglutenowych. Jest ona pełnowartościowa i opracowana tak, aby zapewnić maluszkowi wszystko co najlepsze i nie podrażniać jego układu pokarmowego. 

Produkty La Mandorle – idealne dla alergików

Wszystkie produkty LA MANDORLE nie zawierają mleka (a także laktozy i białka) oraz jest to żywność bezglutenowa. LA MANDORLE wyklucza również soję, która działa alergicznie przy połączeniu z białkiem mleka. Mieszanki śniadaniowe na bazie zbóż bezglutenowych oraz miksy LA MANDORLE są objęte licencją AFDIAG.