
Naleśniki to doskonała forma posiłku, który można przygotować na wiele różnych sposobów. Przygotowane na słodko z kremem czekoladowym lub orzechowym i ulubionymi owocami to doskonały deser dla dzieciaków, ale i dorosłych. Natomiast jeśli nie masz pomysłu na obiad warto przygotować naleśniki wegańskie w wersji wytrawnej.
Przedstawiamy 2 propozycje wegańskich naleśników, gdzie do przygotowania ciasta nie potrzeba jajek, a zamiast mleka krowiego dodajemy napój kokosowy. Podane w formie wytrawnej sprawdzą się jako obiad lub kolacja dla całej rodziny – są bardzo syte i jednocześnie lekkie.
Naleśniki wegańskie ze szpinakiem
Ciasto na naleśniki wegańskie – składniki:
- 2 szklanki mąki bezglutenowej (można użyć pszennej),
- 750 ml ‘mleka’ kokosowego,
- 3 łyżki oleju migdałowego,
- szczypta soli,
- szczypta proszku do pieczenia.
Farsz:
- 2 ząbki czosnku,
- olej migdałowy,
- 500 g szpinaku,
- suszone pomidory (kilka sztuk),
- sól, pieprz lub inne ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Na patelnię dodać tłuszcz, następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Jeśli szpinak jest świeży – opłukać pod wodą i odciąć ogonki, jeśli mrożony – dodać na patelnię.
- Gdy szpinak wypuści wodę dusić jeszcze chwilę, a następnie dodać suszone pomidory i doprawić do smaku.
- Farsz odłożyć do ostygnięcia, w tym czasie można przygotować ciasto na naleśniki.
- Wszystkie składniki dodać do miski i dokładnie wymieszać na gładką masę.
- Patelnię posmarować niewielką ilością tłuszczu, gdy będzie rozgrzany wlać 1 chochelkę ciasta. Smażyć, przewrócić na drugą stronę i smażyć.
- Po usmażeniu każdy naleśnik należy posmarować farszem ze szpinaku, zawinąć i można jeszcze raz delikatnie podsmażyć – będą chrupkie.