Naleśniki to doskonała forma posiłku, który można przygotować na wiele różnych sposobów. Przygotowane na słodko z kremem czekoladowym lub orzechowym i ulubionymi owocami to doskonały deser dla dzieciaków, ale i dorosłych. Natomiast jeśli nie masz pomysłu na obiad warto przygotować naleśniki wegańskie w wersji wytrawnej. 

Przedstawiamy 2 propozycje wegańskich naleśników, gdzie do przygotowania ciasta nie potrzeba jajek, a zamiast mleka krowiego dodajemy napój kokosowy. Podane w formie wytrawnej sprawdzą się jako obiad lub kolacja dla całej rodziny – są bardzo syte i jednocześnie lekkie. 

Naleśniki wegańskie ze szpinakiem

Ciasto na naleśniki wegańskie – składniki:

Farsz:

  • 2 ząbki czosnku,
  • olej migdałowy
  • 500 g szpinaku,
  • suszone pomidory (kilka sztuk),
  • sól, pieprz lub inne ulubione przyprawy. 

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię dodać tłuszcz, następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Jeśli szpinak jest świeży – opłukać pod wodą i odciąć ogonki, jeśli mrożony – dodać na patelnię. 
  3. Gdy szpinak wypuści wodę dusić jeszcze chwilę, a następnie dodać suszone pomidory i doprawić do smaku. 
  4. Farsz odłożyć do ostygnięcia, w tym czasie można przygotować ciasto na naleśniki. 
  5. Wszystkie składniki dodać do miski i dokładnie wymieszać na gładką masę. 
  6. Patelnię posmarować niewielką ilością tłuszczu, gdy będzie rozgrzany wlać 1 chochelkę ciasta. Smażyć, przewrócić na drugą stronę i smażyć. 
  7. Po usmażeniu każdy naleśnik należy posmarować farszem ze szpinaku, zawinąć i można jeszcze raz delikatnie podsmażyć – będą chrupkie.