
Jakie korzyści daje picie napoju (mleka) migdałowego?
Migdały mają wiele cennych właściwości. Polecane są osobom, które dbają o linię, ale przede wszystkim tym, którzy dbają o własne zdrowie. Świadomość ludzi na temat żywności jaką spożywają, (na szczęście) stale wzrasta. Z roku na rok Polacy coraz wnikliwiej przyglądają się opisom produktów, które wrzucają do swojego koszyka.
Coraz częściej też mleko krowie zastępowane jest w diecie zamiennikami, takimi jak np. napój migdałowy.
Zarówno 'mleko’ roślinne w proszku, jak i w płynie ma wiele zalet. Do najważniejszych z nich należą właściwości takie jak:
- może być spożywane przez osoby z uczuleniem na laktozę, soję, czy na białka mleka krowiego, lub osoby z nietolerancją glutenu
- ze względu na swoją małą kaloryczność (około 40-60 kalorii w 1 szklance napoju), polecane jest osobom, które chcą zredukować masę ciała
- nie zawiera cholesterolu, a spożywanie go pomaga zwalczać zły cholesterol
- jest bardzo bogate w witaminy i minerały – to również cenne źródło witaminy D, E oraz witamin z grupy B, ale zawiera też wapń, fosfor, cynk, żelazo.
Mleko krowie a napój (mleko) migdałowe
Różnica między mlekiem krowim, a napojem migdałowym, którą da się zauważyć najszybciej, to oczywiście walory smakowe. Zdecydowanie napój migdałowy wypada tutaj lepiej. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, który oceniany jest przez konsumentów jako dużo atrakcyjniejszy niż smak mleka krowiego. Ale to nie najważniejsze.
Do ważnych różnic zaliczyć należy kaloryczność. ’Mleko’ migdałowe w proszku oraz w płynie znowu wypada pod tym względem lepiej. Jego kaloryczność jest około dwukrotnie niższa niż kaloryczność tej samej pojemności zwykłego mleka.
Migdały działają alkalizująco, dlatego napój z nich stworzony, może pomóc w regulacji problemów z żołądkiem, tj. refluks, wrzody lub nadkwasota żołądkowa. Mleko krowie nie posiada takich właściwości.
Kolejną istotną różnicą jest zawartość tłuszczy – pomimo, że przyjęło się, że napój migdałowy ma ich sporo, należy podkreślić, że są to tłuszcze, które mają na organizm zdecydowanie dużo bardziej pozytywny wpływ, niż te zawarte w krowim, kozim czy owczym mleku. Niezwykle ważny jest także dodatek do napoju migdałowego kwasów Omega. Dla prawidłowego rozwoju organizmu, mają one ogromne znaczenie. Są szczególnie istotne w diecie dzieci, ale także kobiet w ciąży, ponieważ wpływają na odpowiedni rozwój płodu.
Napój stworzony na bazie migdałów nie zawiera kazeiny – białka, które często jest powodem alergii i przyczyną, dla której konsumenci muszą rezygnować z picia mleka krowiego. Właściwie jedynym przeciwwskazaniem do picia napoju migdałowego, może być uczulenie na orzechy.

Napój migdałowy La Mandorle wzbogacony Omega
Czym są kwasy Omega i dlaczego dieta kobiety w ciąży, powinna być w nie bogata?
Kwasy Omega 3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują niezwykle dobroczynny wpływ na organizm. Niestety często zapominamy o tym, by nasza dieta była w nie bogata. To duży błąd, bo kwasy te mają wiele cennych właściwości, m.in.:
– są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
– pomagają zapobiegać zmianom nowotworowym,
– uczestniczą w budowie tkanki mózgowej,
– regulują pracę mózgu,
– wspomagają pracę serca,
– pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego.
To tylko niektóre spośród ich zalet.
Szczególnie zaleca się spożywanie produktów i posiłków bogatych w kwasy Omega 3 kobietom w ciąży. Są tak istotne, ponieważ pomagają w prawidłowym przebiegu ciąży oraz wspierają płód już od wczesnych faz rozwoju. Kobiety, które w swojej diecie uwzględniały dużą zawartość kwasów z rodzaju Omega, o wiele rzadziej rodziły przedwcześnie. Przeprowadzone badania pokazują, że spożywanie ich, znacznie zmniejsza ryzyko depresji poporodowej – czy hipertensji – wykraczającego poza normy ciśnienia tętniczego krwi. Polecamy napój migdałowy z Omega od La Mandorle.
Kwasy Omega 3 mają ogromne znaczenie zarówno dla kobiety w ciąży, jak i dla płodu, ale również dla dziecka, od pierwszych chwil, zaraz po przyjściu na świat. Biorą bowiem czynny udział w budowie mózgu, kształtowaniu siatkówki i wzroku dziecka, jak również układu nerwowego. Kwasy z rodzaju Omega, nieocenione są także w zapobieganiu alergii i astmy.
Centrum Bio ma w swojej ofercie napój migdałowy, wegańskie 'mleko’ w proszku oraz napój wzbogacony kwasami Omega, który szczególnie sprawdzi się właśnie w diecie kobiet w ciąży. Może być on pity na zimno i na ciepło. Stanowi też bogatą w cenne witaminy i minerały bazę do tworzenia różnych dań i posiłków.