Napoje roślinne bez cukru to temat wzbudzający ostatnio szerokie zainteresowanie. Jako że, coraz więcej osób przechodzi na dietę wegańską, zyskują one na popularności. Również inne czynniki, takie jak nietolerancja laktozy czy uczulenie na białko mleka, są często powodem do całkowitego odstawienia mleka krowiego. 

Dopiero kiedy zrezygnujemy z picia mleka uświadamiamy sobie, jak często było one obecne w naszej diecie pod wieloma postaciami.

Rośnie grono zwolenników tzw. “mlek” roślinnych, którzy decydują się na ten rodzaj napojów wyłącznie ze względu na smak. “Mleka roślinne” są bowiem znacznie lepiej oceniane pod tym względem niż zwykłe mleko.

Decydując się na wybór napoju roślinnego, warto przyjrzeć się jego składowi. Napoje “mleka” roślinne powinny przede wszystkim wspomagać nasze zdrowie. Niedopuszczalne jest więc, by zawierały substancje negatywnie wpływające na organizm czy samopoczucie konsumentów. Dla wegan podstawowym i najważniejszym kryterium jest to, czy nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego

Jakie napoje roślinne wybierać?

Sięgając po “mleko” roślinne, warto brać pod uwagę tylko produkty najcenniejsze dla naszego zdrowia. Napój “mleko” roślinne z założenia ma być lepszą, nieuczulającą i smaczniejszą wersją mleka krowiego, owczego czy koziego. 

Najlepiej sprawdzą się zatem “mleka” fortyfikowane – czyli wzbogacane dodatkowo o składniki odżywcze, takie jak np. białko, wapń, witaminy: D, B12 i inne. Są one w stanie uzupełniać po części zapotrzebowanie organizmu na te dobroczynne składniki. Napoje roślinne różnią się między sobą zawartością tłuszczy czy białka. Zależne jest to od rodzaju głównego składnika roślinnego, z którego są wytwarzane. Dlatego, aby znaleźć napój najodpowiedniejszy dla siebie, należy porównywać etykiety poszczególnych artykułów. 

To, co mają do zaoferowania “mleka” roślinne, to znacznie niższa kaloryczność, niż ma to miejsce w przypadku zwykłego mleka. Dlatego po napoje pochodzenia roślinnego sięga z roku na rok, coraz więcej osób, chcąc zadbać o zdrowie i urodę. 

Warto również upewnić się, czy wybrany przez nas napój roślinny posiada odpowiednie certyfikaty. Komponenty w nim zawarte powinny pochodzić z upraw ekologicznych

Takie właśnie jest „mleko” roślinne w proszku w Centrum Bio.

Napój migdałowy bez cukru La Mandorle w proszku

Unikajmy “dosładzanych” produktów

To, co niezwykle istotne przy wyborze napojów roślinnych, to zawartość cukru. Są to bowiem produkty, które mają pozytywnie wpływać na nasze zdrowie i organizm. Ważne jest więc, by nie miały w swoich składach cukru. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób będących na diecie redukującej wagę, ale nie tylko. Ma niebagatelne znaczenie także dla chorych na cukrzycę. 

O tym, jak zgubny wpływ na zdrowie ma cukier na pewno nie trzeba dużo pisać. Powszechnie wiadomo że producenci niestety dodają go w ogromnych ilościach, także do artykułów, w których nie spodziewalibyśmy się go znaleźć.

 “Mleka” roślinne La Mandorle bez dodatku cukru 

Cukier niekiedy poprawia walory smakowe i wpływa na przedłużenie trwałości produktów. Dodatkowo, jest dosyć tanim komponentem. Dlatego producenci tak często decydują się na dosładzanie dodając go do swoich artykułów w zatrważających ilościach. Cukier niejednokrotnie widnieje w opisach składów na jednych z pierwszych pozycji. Świadczy to o tym, jak wiele zawiera go dany produkt. 

Wegańskie 'mleko’ w proszku od La Mandorle pozbawione jest dodatku cukru.

Napoje roślinne znajdą szerokie zastosowanie w wielu napojach i daniach. Doskonale nadają się do robienia koktajli czy zabielania kawy lub herbaty. Dzięki delikatnemu smakowi, wykorzystywane są często do łagodzenia smaku pikantnych dań kuchni tajskiej. Sprawdzą się przy przygotowywaniu wielu rodzajów zup czy sosów.

Centrum Bio ma w swojej ofercie napoje roślinne o wielu smakach. Szeroki wybór sprawia, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Są one bogate w cenne właściwości i składniki odżywcze – m.in. białko, wapń, błonnik, żelazo. 

By jeszcze lepiej spełniały swoją rolę – były zdrowe i bezpieczne, żaden z nich nie jest dodatkowo dosładzany. Oznacza to, że cukier zawarty w napojach roślinnych La Mandorle, to jedynie cukier naturalnie występujący w głównym składniku roślinnym, np. w migdałach, kokosach. Zmniejsza to znacznie kaloryczność naszych produktów. 

Oprócz tak znanego i cenionego napoju migdałowego i migdałowo-kokosowego oferujemy także napoje roślinne o różnych smakach: np. napój “mleko” migdałowo-kasztanoweczy napój “mleko” migdałowo-orzechoweod La Mandorle. 

Rekordy popularności biją ostatnio napoje zawierające cenny składnik, jakim jest Matcha. Za tą tajemniczą nazwą kryje się sproszkowana zielona herbata. Jej dobroczynny wpływ znany jest od tysiącleci. Jako, że jest skarbnicą antyoksydantów przeciwdziała procesom starzenia. Znana jest również z tego, że wspomaga pracę układu krążenia zapobiegając w ten sposób wielu dolegliwościom. Ma swój udział także w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Często polecana jest osobom, które z różnych względów rezygnują z picia kawy. 

Centrum Bio ma w swojej ofercie napój “mleko” migdałowo-herbaciany z matchą. Jest to produkt roślinny, bez dodatku cukru, bez mleka, oraz glutenu. 

Napój migdałowo-herbaciany AMANDE MATCHA La Mandorle