Olej migdałowy stanowi jeden z najcenniejszych rodzajów olejów, jeżeli chodzi o zastosowanie w kuchni, choć z powodzeniem może być on również wykorzystany w celach kosmetycznych. 

Ten najbardziej wartościowy, powstaje poprzez proces tłoczenia na zimno, co sprawia, że wszystkie dobroczynne właściwości migdałów, zostają w nim zachowane. Najbardziej cenny jest właśnie olej w 100% naturalny. 

Centrum Bio oferuje swym klientom wysokiej jakości olej migdałowy z pierwszego tłoczenia Olimande firmy La Mandorle. Proces produkcji, już od pierwszego etapu charakteryzuje niezwykła staranność. Do wytworzenia produktu, przeznaczone są jedynie te migdały, które cechuje odpowiednia jakość. W następnym etapie, są one pozbawiane skórki, by zapewnić konsumentom jeszcze lepszy, subtelniejszy smak. 

Charakterystyczny dla tego oleju jest delikatny zapach i słodkawy smak. Ma jasnożółtą barwę i lekką konsystencję. 

Zastosowanie oleju z migdałów w kuchni

Olej ze słodkich migdałów może być stosowany jako zamiennik innych olejów, oraz jako dodatek do nich. Znajdzie również zastosowanie dodawany “na zimno”, do różnego rodzaju: 

  •  sałatek,
  •  marynat, 
  •  przekąsek
  •  dań

Wzbogaci smakowo dania oraz podniesie poziom ich wartości odżywczych dla organizmu. Może być stosowany w trakcie delikatnego gotowania, jak i pod koniec przyrządzania potrawy. Wykorzystywany jest często, w szczególności do dań rybnych.  

W celu odpowiedniego zabezpieczenia i cieszenia się jak najdłużej jego cennymi właściwościami, zaleca się przechowywanie w ciemnym i dosyć chłodnym miejscu. Przedłuży to znacznie jego świeżość i przydatność do spożycia. 

Olej migdałowy Olimande

Cenne właściwości oleju migdałowego

Olej z migdałów charakteryzuje się dużą zawartością witaminy E i to z tego głównie jest znany, ale to nie wszystkie jego zalety. Rzeczywiście duża zawartość tak cenionej witaminy E, która uważana jest za skarbnicę młodości, sprawia, że olej z nasion migdałów działa przeciwutleniająco, a co za tym idzie – przeciwstarzeniowo. 

Także problemy z układem krążenia krwi w organizmie, mogą być łagodzone z pomocą właśnie tego oleju. 

Nierafinowany olej z nasion migdałów zawiera również dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, co pomaga zapobiegać cukrzycy typy 2. Kwasy te, są bowiem bardzo pomocne w procesie regulacji poziomu cukru we krwi.

Olej z migdałów zastosowanie w kosmetyce

Olej z nasion migdałowca pospolitego jest już od dawna znany i ceniony jako środek pielęgnacyjny. Ze względu na to że jest emolientem, posiada właściwości wygładzające w stosunku do skóry i włosów. Za pomocą obecnych w nim składników biologicznie aktywnych, działa także nawilżająco. Nadaje się do pielęgnacji wrażliwej i delikatnej skóry, już u niemowląt i małych dzieci.

Znany jest z tego, że skutecznie zapobiega powstawaniu rozstępów, a także chroni przed szkodliwym wpływem warunków atmosferycznych (tj, np. mróz, wiatr). Świetnie sprawdza się także wykorzystany do masaży. 

Olej z migdałów od dawna znany jest jako środek dający świetne rezultaty w walce ze zmarszczkami. 

Olej migdałowy tłoczony na zimno poleca się również tym, którzy zmagają się z problemami skóry głowy i włosów. Może być on bowiem używany do olejowania włosów, a także do masaży skóry głowy. 

Nasz olej migdałowy Olimande od La Mandorle, z pierwszego tłoczenia cechuje bogactwo substancji odżywczych oraz mnogość sposobów, w jaki może zostać wykorzystany. Ceniony jest szczególnie za to, że powstaje w 100% ze słodkich migdałów, pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Nadaje się do spożycia i wzbogacenia dań o cenne dla zdrowia mikroelementy, ale także znakomicie sprawdzi się w pielęgnacji ciała.