
Koktajl z warzyw lub owoców to świetna propozycja na śniadanie – samo przygotowanie zajmuje zaledwie chwilkę, a jest to doskonały sposób na dostarczenie wielu wartości odżywczych do organizmu. Ponadto koktajle warzywne, ale i owocowe można modyfikować i zmieniać składniki w zależności od preferencji.
Prawdopodobnie większość z nas rano spieszy się do pracy, na uczelnię lub do szkoły, dlatego często nie dbamy o pełnowartościowe śniadanie, które jest podstawą każdego dnia. Dlatego też przedstawiamy przepis na świeży koktajl, do którego zalecamy dodać mleko roślinne w proszku – to z Omega zawiera sporo witamin i minerałów.
Składniki (4 osoby):
- 1 ogórek
- 1 awokado
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- sok z cytryny
- 400 ml mleka migdałowego Ω (8 miarek na 400 ml)
Przygotowanie:
- Ogórka, awokado, jabłko i gruszkę pokroić w kostkę.
- Składniki dodać do blendera wraz z odrobiną soku z cytryny i 400 ml mleka migdałowego Ω
- Dokładnie zblendować. Najlepiej smakuje schłodzone!
Czy wiesz, że 100 ml mleka migdałowego Ω dostarcza 14% dziennego zapotrzebowania na wapń?
Ponadto jest także doskonałym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. w 100 g produktu znajduje się aż 20g białka i 10g błonnika!