
Ciasto z owocami to doskonały deser i dodatek np. do kawy. Jabłka, gruszki, porzeczki, borówki i wiele innych sezonowych, polskich owoców idealnie nadaje się do przygotowywania ciast i deserów. Owoce świetnie przełamują słodycz i nadają wyjątkowego smaku – spośród tak wielu dostępnych możemy wybierać swoje ulubione. Ponadto ciasto z owocami – szarlotka, ciasto ze śliwkami czy inne wypieki przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Nic więc dziwnego, że tak chętnie są przygotowywane.
Składniki (na 6-8 porcji):
- 4 nektarynki
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 40 g masła
- 20 ml ‘mleka’ migdałowego La Mandorle
- 70 g mąki ryżowej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 40 g brązowego cukru
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 210°.
- Owoce obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
- Roztop masło (kilka sekund w mikrofalówce).
- W misce wymieszaj mąkę, cukier i aromat waniliowy.
- Pojedynczo wbijaj jajka do mąki, cukru i aromatu, a następnie dokładnie je ubij.
- Stopniowo wlewaj mleko ciągle mieszając.
- Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż owoce, a następnie wlej przygotowane ciasto.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 200°.
Smacznego!