Ciasto z owocami to doskonały deser i dodatek np. do kawy. Jabłka, gruszki, porzeczki, borówki i wiele innych sezonowych, polskich owoców idealnie nadaje się do przygotowywania ciast i deserów. Owoce świetnie przełamują słodycz i nadają wyjątkowego smaku – spośród tak wielu dostępnych możemy wybierać swoje ulubione. Ponadto ciasto z owocami – szarlotka, ciasto ze śliwkami czy inne wypieki przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Nic więc dziwnego, że tak chętnie są przygotowywane. 

Składniki (na 6-8 porcji):

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 210°.
  2. Owoce obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. 
  3. Roztop masło (kilka sekund w mikrofalówce). 
  4. W misce wymieszaj mąkę, cukier i aromat waniliowy. 
  5. Pojedynczo wbijaj jajka do mąki, cukru i aromatu, a następnie dokładnie je ubij. 
  6. Stopniowo wlewaj mleko ciągle mieszając.
  7. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. 
  8. Formę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż owoce, a następnie wlej przygotowane ciasto. 
  9. Piecz około 20 minut w temperaturze 200°.

Smacznego!