Czy wiesz, że od 8 miesiąca życia możesz zacząć włączać kakao do codziennej diety swojego dziecka? Tak! Z odżywczego punktu widzenia kakao wspaniale łączy się z bananami. Właśnie te dwa składniki znajdziesz w naszym przepisie na owsiankę dla dzieci – idealnej na wykwintny i pożywny mały deser!

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Pokrój połowę banana w plasterki.
  2. Ugotuj plastry na parze lub w rondelku na małym ogniu przez 5 minut.
  3. W małej miseczce przygotuj owsiankę z 240 ml ciepłej mieszanki bez laktozy z dodatkiem mieszanki kakao.
  4. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodaj banana.
  5. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  6. Podawaj w formie deseru do picia.

CentrumBio radzi: warto wybrać w pełni dojrzałego banana. Jednak jeśli jest zbyt dojrzały (pojawiły się na nim małe czarne plamki), smak będzie znacznie wyraźniejszy, co może sprawić, że deser nie przypadnie do gustu dziecku. I odwrotnie, jeśli banan nie jest wystarczająco dojrzały jego smak również może się mu nie spodobać. Owsianka dla dzieci nadaje się także do przyrządzenia bez gotowania banana. W takim wypadku wystarczy go zblendować i wymieszać z resztą składników. Całość zajmie Ci tylko 10 minut!