
Czy wiesz, że zieleninę można jeść? Nać marchwi, liście rzodkiewki czy obierki z warzyw i owoców możesz wykorzystać jako pełnowartościowy posiłek lub atrakcyjny dodatek do przekąsek i potraw. Do dzisiejszego przepisu wykorzystaliśmy nać marchwi, z której w łatwy i prosty sposób przygotowaliśmy pesto marchewkowe z dodatkiem napoju migdałowego w proszku. Sprawdź!
Składniki na jeden słoiczek pesto
- natka marchewki,
- 30 g migdałów,
- 20 g orzeszków pinii,
- 50 g napoju migdałowego La Mandorle,
- sok z ½ cytryny,
- 50 ml wody,
- 50 g oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
Sposób przygotowania
- Umyj nać marchewki i grubo posiekaj.
- W blenderze umieść obrany i wyciśnięty ząbek czosnku, mleko migdałowe, sok z cytryny, orzeszki pinii i migdały.
- Miksuj, aż do uzyskania pure.
- Dopraw solą, pieprzem i dodaj oliwę i wodę.
- Wlej pesto do małego słoiczka i dodaj na wierzch odrobinę oliwy z oliwek, aby je zakonserwować.
- Przechowuj w lodówce.
Pesto z marchewki jest pełnowartościowym dodatkiem. Natka tego warzywa jest bogata w magnez, potas, wapń, żelazo czy w witaminę A i C! Właśnie dlatego warto używać jej w kuchni jako np. aromatyczne pesto. CentrumBio radzi: w połączeniu z wartościowym ‘mlekiem’ migdałowym jest prawdziwą bombą witaminową!