Czy wiesz, że zieleninę można jeść? Nać marchwi, liście rzodkiewki czy obierki z warzyw i owoców możesz wykorzystać jako pełnowartościowy posiłek lub atrakcyjny dodatek do przekąsek i potraw. Do dzisiejszego przepisu wykorzystaliśmy nać marchwi, z której w łatwy i prosty sposób przygotowaliśmy pesto marchewkowe z dodatkiem napoju migdałowego w proszku. Sprawdź!

Składniki na jeden słoiczek pesto

  • natka marchewki,
  • 30 g migdałów,
  • 20 g orzeszków pinii,
  • 50 g napoju migdałowego La Mandorle,
  • sok z ½ cytryny,
  • 50 ml wody,
  • 50 g oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,

Sposób przygotowania

  1. Umyj nać marchewki i grubo posiekaj.
  2. W blenderze umieść obrany i wyciśnięty ząbek czosnku, mleko migdałowe, sok z cytryny, orzeszki pinii i migdały.
  3. Miksuj, aż do uzyskania pure.
  4. Dopraw solą, pieprzem i dodaj oliwę i wodę.
  5. Wlej pesto do małego słoiczka i dodaj na wierzch odrobinę oliwy z oliwek, aby je zakonserwować.
  6. Przechowuj w lodówce.

Pesto z marchewki jest pełnowartościowym dodatkiem. Natka tego warzywa jest bogata w magnez, potas, wapń, żelazo czy w witaminę A i C! Właśnie dlatego warto używać jej w kuchni jako np. aromatyczne pesto. CentrumBio radzi: w połączeniu z wartościowym ‘mlekiem’ migdałowym jest prawdziwą bombą witaminową!