
Czy wiesz, że ciecierzyca ma nieograniczone możliwości kulinarne, a każda jej odsłona – nawet ta na słodko – budzi całą gamę zmysłów? Przygotowane z niej dania są pełnowartościowe, przepyszne i przede wszystkim roślinne. Z racji zbliżających się Świąt Wielkanocnych przygotowaliśmy przepis na wegańskie praliny z ciecierzycy, które bez trudu przygotujesz w swoim domu. Są proste do wykonania, z łatwo dostępnych składników – także z tych, które znajdziesz na naszym sklepie. W końcu łączy nas zamiłowanie do wszystkiego, co zdrowe i naturalne! Jesteś ciekaw, które produkty wegańskie wybraliśmy? Poznaj nasz cały przepis!
Składniki
Przygodę ze świątecznymi pralinkami z ciecierzycy zacznij od pełnej listy składników. Gwarantujemy Ci, że większość z nich już znajduje się w Twojej spiżarni.
Na ok. 14 – 16 sztuk pralin (wszystko zależne jest od ich wielkości) potrzebujesz:
- 2 szklanki ciecierzycy – już ugotowanej
- 3/4 szklanki namoczonych daktyli – wybierz swoje ulubione
- 1 – 1 i 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych – bez problemu przygotujesz je za pomocą blendera
- 1 łyżka masła orzechowego – dla największych łasuchów dajemy zgodę na dwie 😉
- 2 – 3 łyżki ulubionego syropu – świetnie komponuje się klonowy, ale może być także jęczmienny
- szczypta soli
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady – min. 80% zawartości kakao
- 1 łyżka napoju migdałowo-kokosowego lub kokosowej śmietanki roślinnej
- dodatki według uznania: orzechy, wiórki kokosa, liofilizowane owoce
Sposób przygotowania
- Wcześniej ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę przełóż do naczynia z blenderem. Całość zmiksuj na gładką masę razem z namoczonymi i wyciśniętymi daktylami.
- Dodaj masło orzechowe, wybrany syrop i szczyptę soli – wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie dodaj połowę płatków owsianych i wymieszaj. Odczekaj kilka minut, aż płatki wchłoną nadmiar wilgoci z masy. Po tym czasie dodaj kolejną część płatków i poczekaj kilka minut. Ważne! Obserwuj uzyskaną masę – w zależności od upodobań możesz dodać mniej lub więcej płatków owsianych.
- Całość włóż do lodówki, gdzie przez jakiś czas jeszcze odrobinę stężeje.
- Gorzką czekoladę z dodatkiem napoju kokosowego lub śmietanki roślinnej rozpuść w kąpieli wodnej.
- Wyciągnij masę z lodówki i uformuj z niej równej wielkości kulki, nadziewając je ulubionymi dodatkami, a następnie zanurzając je w rozpuszczonej czekoladzie. Po takiej kąpieli pralinki możesz obtoczyć we wiórkach kokosowych. My postawiliśmy na posiekane orzechy włoskie.
- Praliny odstaw do lodówki, aż ładnie stężeją, a czekolada zastygnie.
Zdecydowanie najlepiej przechowywać je w chłodzie i podawać np. z domowej roboty lodami. Niech ten wegański deser króluje u Ciebie podczas tegorocznej Wielkanocy!