
W ostatnim czasie w social mediach możemy zauważyć trend na pieczenie różnego rodzaju chleba. Czy to chlebka bananowego, żytniego czy bezglutenowego. Wynika to z faktu, że w ostatnim czasie sporo z nas przeszło na pracę zdalną oraz mieliśmy dużo więcej czasu wolnego, który można było wykorzystać właśnie na czynności, na które do tej pory brakowało czasu. W dzisiejszym wpisie postanowiliśmy przedstawić przepis na chleb bezglutenowy, ale zamiast mleka dodajemy – napój migdałowy.
Żywność bez glutenu nie tylko dla osób z nietolerancją
W ostatnich latach u sporej ilości osób zdiagnozowano nietolerancję na gluten, a wynika to z faktu, że spożywaliśmy i spożywamy go o wiele więcej, niż nasi dziadkowie czy rodzice.
Oczywiście gluten istniał od zawsze, jednak występował on wyłącznie w produktach, które w swoim składzie naturalnie zawierają ten składnik. Obecnie jednak jest on dodawany praktycznie do większości produktów, w tym również do wędlin, kiełbas, czy słodyczy. Nasz organizm nie jest w stanie przetworzyć tak dużej ilości glutenu, w związku z czym pojawiają się nieprzyjemne objawy wskazujące na nietolerancję glutenu.
Na rynku dostępnych jest coraz więcej produktów oznaczonych specjalnym znakiem “bez glutenu”. Produkty te są chętnie wybierane przez osoby z celiakią bądź nietolerancją, ale nie tylko!
Coraz częściej spotkać możemy się z opiniami osób, u których nie zdiagnozowano nietolerancji lub alergii, a mimo to częściej sięgają po produkty bezglutenowe, po których spożyciu czują się o wiele lepiej, niż w przypadku spożywania produktów z glutenem.
Chleb bezglutenowy z napojem migdałowym
Do przygotowania chleba potrzebujesz:
- 300 g mąki bezglutenowej (lub 150 g mąki ryżowej, 100 g mąki ziemniaczanej i 50 g mąki gryczanej),
- ulubione ziarna (np. siemię lniane, słonecznik, orzechy, pestki dyni, itp),
- 500 ml napoju (mleka) migdałowego od La Mandorle, (woda),
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 5 łyżek oleju ze słodkich migdałów – La Mandorle (lub oliwy z oliwek).
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce (oprócz ziaren).
- W drugiej misce wymieszaj napój migdałowy, olej i jajko.
- Następnie wszystkie składniki przelej do jednej miski – mieszaj, aż się połączą – niezbyt długo.
- Wsyp wybrane przez Ciebie ziarna i również zamieszaj, aby rozłożyły się równomiernie.
- Foremkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia – możesz delikatnie nasmarować olejem. Ciasto przelej do foremki i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut – w zależności od urządzenia. Warto co jakiś czas sprawdzać, aby chleb nie spalił się ani nie był surowy.
- Gdy chleb będzie upieczony wyciągnij go delikatnie z foremki i odłóż do ostygnięcia. Gotowe!
Dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą bezglutenową lub Ci, którzy wybierają produkty bezglutenowe “od czasu do czasu” – ze względu na własne preferencje polecamy gotową mąkę bezglutenową.
Jednak osoby, które od dłuższego czasu zajmują się przygotowywaniem produktów bez glutenu prawdopodobnie na co dzień używają różnego rodzaju mąki, dlatego też warto użyć kilku z nich. W przypadku, gdy ciasto będzie zbyt gęste należy dodać odrobinę wody. Mamy nadzieję, że pierwszy chleb wyjdzie wyśmienicie! Smacznego!
Z czym podawać chleb bezglutenowy?
Chleb bezglutenowy dla wielu osób stanowi alternatywę zwykłego pieczywa. Dlatego też przede wszystkim warto go spożywać tak, jak każde inne pieczywo.
Przepysznie smakuje z masełkiem i solą, szczególnie, gdy jest jeszcze delikatnie ciepły. Można podawać jako kanapki z różnego rodzaju warzywami i sałatą, a także na słodko – z kremem czy dżemem.