
Gofry bardzo często kojarzą się z wyjazdami, ale doskonale smakują również przygotowane w domu. Przedstawiamy przepis na gofry bezglutenowe, do których dodaliśmy ‘mleko’ migdałowe, ale sprawdzi się również inne roślinne. W połączeniu z ulubionymi owocami, bitą śmietaną czy kremem czekoladowym możemy przenieść się wspomnieniami do dzieciństwa czy wyjazdów.
Składniki:
- 2 szklanki ‘mleka’ migdałowego La Mandorle
- 75 g mąki kukurydzianej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju migdałowego La Mandorle
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- krem czekoladowy, lody, owoce lub inne dodatki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche składniki wsypać do miski, gofrownicę rozgrzać.
- Oddzielić białka od żółtek – białka ubić na sztywną pianę.
- Do miski z suchymi składnikami dodać żółtka i wlać ‘mleko’ migdałowe.
- Wszystkie składniki wymieszać mikserem, a następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać całość.
- Gofrownicę posmarować olejem migdałowym, poczekać aż się rozgrzeje i piec gofry przez kilka minut (w zależności od urządzenia).
- Podawać z dżemem, kremem czekoladowym, bitą śmietaną owocami lub innymi dodatkami.