
Podczas świąt u babci unosił się przepiękny zapach ciasta w całym domu! Często wracając wspomnieniami mamy ochotę na odtworzenie babcinych przepisów, niestety nie każdy z nas może bez problemu spożywać wszystkie produkty. Przedstawiamy przepis na ciastka migdałowe, do których użyliśmy mleko migdałowe w proszku od La Mandorle.
Co ważne, ciasteczka migdałowe z naszego przepisu są bezglutenowe, a także nie zawierają w składzie mleka. Doskonałe dla osób na diecie gluten free lub cierpiących na różnego rodzaju alergie.
Ponadto ciasteczka migdałowe bezglutenowe mają w 100% naturalny skład, a także są bogate w wapń i magnez. To doskonałe połączenie smaku i wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 białko jajka,
- 20 g posiekanych migdałów,
- 10 miarek napoju ‘mleka’ migdałowego w proszku La Mandorle (80g),
- ¼ łyżeczki płynnej wanilii
Sposób przygotowania:
- Zrób bezę gotowaną ubijając białka z niewielką ilością przegotowanej wody, następnie stopniowo dodawaj sproszkowane mleko migdałowe.
- Dodaj płynną wanilię i ⅔ posiekanych migdałów.
- Na natłuszczoną blachę wyłóż masę
- Posyp pozostałą ilością migdałów
- Piecz w 150 do 160ᵒC przez 25-30 minut.
Smacznego!