
Domowe, mięciutkie, szybkie i łatwe do trzymania przez dziecięce rączki muffinki czekoladowe to deser, który musi zagościć w Twojej kuchni! A my mamy dla Ciebie przepis na lekko słodkie mini babeczki dla dzieci, które możesz podawać maluchowi już od 1 roku życia. Gwarantujemy Ci, że nasze muffinki zrobią furorę także na jego urodzinach. Sprawdź!
Składniki na muffinki dla dzieci
- 50g mąki bezglutenowej,
- 20g kaszki bezglutenowej Zboża i Kakao Bebe M,
- 50 ml napoju bez laktozy dla niemowląt Bebe M 3,
- 30g gorzkiej czekolady,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka kremu migdałowego dla dzieci,
- 1 łyżeczka cukru lub cukru waniliowego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania
- Przygotuj napój dla niemowląt, mieszając 60 ml wody z 2 miarkami mieszanki w proszku.
- Rozpuść czekoladę w małej misce.
- Wymieszaj suche składniki i dodaj 50 ml ciepłego napoju dla niemowląt oraz rozpuszczoną czekoladę.
- Wszystko dobrze ze sobą połącz.
- Dodaj krem migdałowy dla dzieci i ponownie wymieszaj.
- Wysmaruj mini foremki do muffinek (możesz użyć oleju migdałowego) i połóż na nich trochę ciasta.
- Piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Mini muffinki czekoladowe dla dzieci to idealna porcja nie tylko dla małych rączek, ale także dziecięcego brzuszka. Aby zrobić większe babeczki wydłuż czas pieczenia o dodatkowe 5-10 minut. Rada Centrumbio: jeśli Twój maluch ma alergię na oleiste nasiona, zastąp krem migdałowy łyżeczką oliwy z oliwek.