Październik to dobry miesiąc na przetestowanie kilku świątecznych przepisów i przywołanie nadchodzących Świąt. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować pyszne korzenne muffinki, które są bardzo delikatne i wilgotne w środku dzięki dodaniu konfitury pomarańczowej. Po prostu pycha! I gwarantuję Wam, że jak raz zrobicie to zagoszczą u Was na stałe nie tylko w czasie świątecznym.

Składniki na Muffinki PAINS D’EPICE:

  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka gwiazdek anyżu
  • 240 g miodu
  • 175 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przypraw korzennych
  • 240 g marmolady lub konfitury pomarańczowej
  • 2 jajka
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli

Do posmarowania muffinek:

  • 100 g konfitury brzoskwiniowej
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej Eterno

Wykonanie muffinek:

Zagotuj mleko, następnie wrzuć anyż i odstaw na 10 minut, aby mleko nabrało aromatu.

W drugim garnku podgrzej na wolnym ogniu miód.

Do dużej miski wsyp wszystkie składniki suche, następnie podgrzany miód, marmoladę, jajka i miękkie masło. Wymieszaj wszystko szpatułką.

Przecedź mleko, aby usunąć gwiazdki anyżu, takie mleko dodaj do ciasta i zamieszaj wszystko jeszcze raz do połączenia składników.

Ciasto nałóż do natłuszczonej foremki na muffinki lub papilotek.

Piec w temperaturze 170 stopni C, około 25 do 30 minut.

Po przestudzeniu muffinek, podgrzać konfiturę brzoskwiniową i pomarańczową. Następnie posmarować muffinki i udekorować czym lubicie 😉