
Jako, że na naszym blogu głównie (chociaż nie zawsze) pojawiają się przepisy na dania bez glutenu, a święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami przedstawiamy przepis na piernik bezglutenowy. To doskonała opcja na święta dla osób, które nie mogą spożywać glutenu ze względu na nietolerancję lub alergie. W przepisie zostało zastosowane mleko kokosowe, które bez problemu możemy zamienić innym mlekiem roślinnym lub tradycyjnym. Poza tym do wnętrza piernika możemy dodać inny smak marmolady lub przygotować go w zupełnie innej formie dodając np. pastę migdałową.
Składniki:
- 250 g miksu mąki bezglutenowej (lub 150 g mąki gryczanej i 150 g mąki jaglanej),
- 250 ml mleka kokosowego,
- 2 jajka,
- 125 ml roztopionego masła,
- 90 ml miodu (może być sztuczny),
- 2 łyżki kakao (bez glutenu)
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez glutenu),
- 100 g posiekanych orzechów,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- marmolada do przełożenia placka lub np. pasta migdałowa.
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Miks mąki lub kilka innych wymieszaj razem z kakao, proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika.
- W garnku wymieszać roztopione masło, mleko kokosowe i miód.
- Ubić jajka.
- Ubite jajka wraz z masłem, mlekiem i miodem wlać do miski z mąką.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdy powstanie gładka masa dodajemy posiekane orzechy, lekko mieszamy i całość przelewamy do formy.
- W 180 stopniach pieczemy ciasto przez około 40 minut, w zależności od piekarnika.
- Wystudzone ciasto przekrajamy, smarujemy pastą migdałową lub marmoladą, przekładamy a wierzch polewamy polewą czekoladową (bez glutenu).