Jako, że na naszym blogu głównie (chociaż nie zawsze) pojawiają się przepisy na dania bez glutenu, a święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami przedstawiamy przepis na piernik bezglutenowy. To doskonała opcja na święta dla osób, które nie mogą spożywać glutenu ze względu na nietolerancję lub alergie. W przepisie zostało zastosowane mleko kokosowe, które bez problemu możemy zamienić innym mlekiem roślinnym lub tradycyjnym. Poza tym do wnętrza piernika możemy dodać inny smak marmolady lub przygotować go w zupełnie innej formie dodając np. pastę migdałową

Składniki:

  • 250 g miksu mąki bezglutenowej (lub 150 g mąki gryczanej i 150 g mąki jaglanej), 
  • 250 ml mleka kokosowego, 
  • 2 jajka, 
  • 125 ml roztopionego masła, 
  • 90 ml miodu (może być sztuczny), 
  • 2 łyżki kakao (bez glutenu)
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez glutenu), 
  • 100 g posiekanych orzechów, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • marmolada do przełożenia placka lub np. pasta migdałowa. 

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
  2. Miks mąki lub kilka innych wymieszaj razem z kakao, proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika. 
  3. W garnku wymieszać roztopione masło, mleko kokosowe i miód. 
  4. Ubić jajka. 
  5. Ubite jajka wraz z masłem, mlekiem i miodem wlać do miski z mąką. 
  6. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdy powstanie gładka masa dodajemy posiekane orzechy, lekko mieszamy i całość przelewamy do formy. 
  7. W 180 stopniach pieczemy ciasto przez około 40 minut, w zależności od piekarnika. 
  8. Wystudzone ciasto przekrajamy, smarujemy pastą migdałową lub marmoladą, przekładamy a wierzch polewamy polewą czekoladową (bez glutenu).