
Nie masz pomysłu na obiad czy kolację? Przed Tobą “czyszczenie” lodówki? Quiche to rodzaj klasycznej potrawy francuskiej, którą można przygotować na wiele sposobów, ze składników, które akurat znajdują się w lodówce. Sam proces przygotowania również jest całkiem prosty i nie zajmuje sporo czasu! My podczas przygotowania ciasta wykorzystaliśmy napój kokosowy, a do masy jajecznej dodaliśmy śmietanę roślinną Coco Cuisine. Jedynie delikatnie wyczuwalny smak kokosa podbije wyjątkowość potrawy zapewniając oryginalną nutę smakową.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej (lub bezglutenowej),
- 150 g masła klarowanego lub innego (zimnego),
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- łyżka napoju kokosowego.
Składniki na masę jajeczną:
- 2 jajka + 3 żółtka,
- 250 ml śmietanki Coco Cuisine,
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa.
Dodatki:
(opcjonalnie, według własnych preferencji)
- boczek, kurczak lub szynka,
- brokuł, szpinak, pomidorki koktajlowe,
- pieczarki, cebula, ser żółty lub mozzarella bądź ser kozi.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto należy dokładnie zagnieść, a następnie odłożyć do lodówki na minimum 30 minut do godziny. W momencie, gdy ciasto jest w lodówce możemy przygotować masę jajeczną oraz dodatki. Po upływie określonego czasu nastawiamy piekarnik na ok. 180-200 ℃ (w zależności od piekarnika). Ciasto należy rozwałkować, a następnie wyłożyć do formy na tartę. Nie zapominajmy o pozostawieniu boków na ok. 3 centymetrów.
- Spód ciasta delikatnie “dziurawimy” widelcem, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.
- Przystępujemy do przygotowania masy jajecznej. Jajka oraz żółtka należy delikatnie wymieszać, dodać pozostałe składniki na masę jajeczną i wszystko razem zblendować.
- Dodatki przygotowujemy w zależności od wyboru. Przykładowo boczek kroimy w kostkę i smażymy delikatnie, brokuł dzielimy na malutkie różyczki i delikatnie podgotowujemy, pieczarki kroimy i smażymy. Ser żółty warto zetrzeć na tarce, a mozzarellę pokroić w plastry.
- Gdy ciasto upiecze się wykładamy dodatki, np. brokuł, boczek, zalewamy masą jajeczną, a na wierzch dodajemy ser. Tak przygotowany Quiche wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.
Smacznego!