A Tobie z czym kojarzy się ciasto pachnące cynamonem i jabłkami? Mnie kojarzy się z piękna kolorową jesienią, liście przypominające kolor jabłek i ten wspaniały zapach cynamonu. Do tego wszystkiego kubek gorącej i aromatycznej kawy lub herbaty, ciepły kocyk i dobra książka J No i czego tu chcieć więcej?!

Łapcie wiec przepis na pyszną, chrupiącą i pachnącą cynamonem szarlotkę 😉

Składniki na szarlotkę

  • 220 g masła
  • 350 g mąki
  • 3 żółtka
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1/2 szkl cukru
  • szczypta soli
  • słoiczek konfitury mango z jabłkiem Eterno
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 szkl cukru (opcjonalnie, ja lubię bardziej kwaśną, więc nie dodaję dodatkowo cukru)
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka imbiru (opcjonalnie)

Wykonanie szarlotki

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać cukier i cynamon.

Smażyć do momentu, aż jabłka zmiękną.

Do mąki dodać zimne masło, migdały, cukier, sól i żółtka. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. Gdy ciasto jest gotowe, zawinąć folia spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

Przygotować formę o śr 24-26 cm lub forma do tarty.

Połową ciasta wyłożyć formę, ponakłuwać spód widelcem i podpiec około 15 min.

Po tym czasie wyciągnąć podpieczony spód, nałożyć konfiturę mango z jabłkiem oraz wyłożyć na to jabłka i zetrzeć lub pokruszyć resztę ciasta.

Piec około 40 min lub na złoty kolor.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i serwować z lodami waniliowymi