Brownie to ciasto znikające w mgnieniu oka! Uwielbiają je zarówno dzieciaki, jak i dorośli. Podane z owocami, orzechami lub innymi dodatkami sprawdzi się wyśmienicie na spotkanie ze znajomymi lub np. podczas imprezy urodzinowej dzieciaków. 

Ciasto jest nie tylko pyszne, ale zawiera spore ilości wartości odżywczych i jest niskokaloryczne. Brownie + napój migdałowy to świetne połączenie jako sycąca przekąska do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Jeśli szukasz przepisu na szybki i łatwy deser zachęcamy do spróbowania wegańskiego browni z fasoli – nawet jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej! 

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli, 
  • 6 łyżek kakao, 
  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych,
  • ¼ szklanki napoju migdałowego,
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy,
  • 2 daktyle,
  • 3 łyżki oleju migdałowego
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli,
  • kawałki gorzkiej czekolady (opcjonalnie).  

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę odcedzić, dokładnie wypłukać i osuszyć. 
  2. Dodać do blendera razem z pozostałymi składnikami i zblendować do uzyskania gładkiej masy. 
  3. Piekarnik nagrzać na 180 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  4. Masę przełożyć do formy, można posypać pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady. 
  5. Ciasto piec przez około 40 minut – w zależności od piekarnika. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Podawać z owocami, lodami lub innymi ulubionymi dodatkami. 

Wegańskie brownie z fasoli to doskonała propozycja na przekąskę do szkoły lub na wycieczkę dla dziecka, szczególnie jeśli zdiagnozowano nietolerancję laktozy. Jednak ciasto to sprawdzi się nie tylko dla wegan lub osób z nietolerancją, ale będzie doskonałe dla wszystkich jako przekąska, deser itp.