
Brownie to ciasto znikające w mgnieniu oka! Uwielbiają je zarówno dzieciaki, jak i dorośli. Podane z owocami, orzechami lub innymi dodatkami sprawdzi się wyśmienicie na spotkanie ze znajomymi lub np. podczas imprezy urodzinowej dzieciaków.
Ciasto jest nie tylko pyszne, ale zawiera spore ilości wartości odżywczych i jest niskokaloryczne. Brownie + napój migdałowy to świetne połączenie jako sycąca przekąska do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Jeśli szukasz przepisu na szybki i łatwy deser zachęcamy do spróbowania wegańskiego browni z fasoli – nawet jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej!
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli,
- 6 łyżek kakao,
- pół szklanki zmielonych płatków owsianych,
- ¼ szklanki napoju migdałowego,
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy,
- 2 daktyle,
- 3 łyżki oleju migdałowego,
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- kawałki gorzkiej czekolady (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Fasolę odcedzić, dokładnie wypłukać i osuszyć.
- Dodać do blendera razem z pozostałymi składnikami i zblendować do uzyskania gładkiej masy.
- Piekarnik nagrzać na 180 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę przełożyć do formy, można posypać pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady.
- Ciasto piec przez około 40 minut – w zależności od piekarnika. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Podawać z owocami, lodami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Wegańskie brownie z fasoli to doskonała propozycja na przekąskę do szkoły lub na wycieczkę dla dziecka, szczególnie jeśli zdiagnozowano nietolerancję laktozy. Jednak ciasto to sprawdzi się nie tylko dla wegan lub osób z nietolerancją, ale będzie doskonałe dla wszystkich jako przekąska, deser itp.