Złote mleko, czyli inaczej mleko z kurkumą i kilkoma innymi składnikami w ostatnim czasie zyskało wielu zwolenników. Ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym m.in. doskonale wspiera naszą odporność oraz układ trawienny. Mimo, że receptura na złote mleko jest znana od wieków, z czasem została nieco zmodyfikowana. Obecnie przygotowując mleko z kurkumą możemy tradycyjnie dodać mleko krowie lub zastąpić je napojem roślinnym, jak my. W przedstawionym niżej przepisie podaliśmy ‘mleko’ migdałowe, ale równie doskonale sprawdzi się kokosowe czy o jeszcze innym smaku. Jest to doskonała propozycja na jeszcze obecne niskie temperatury – rozgrzewa, pobudza krążenie, a do tego wyśmienicie smakuje! 

Złote mleko – właściwości 

Popularne w ostatnim czasie złote mleko doskonale rozgrzewa – będzie więc idealne podczas przeziębienia czy niskich temperatur za oknem. Natomiast warto wprowadzić mleko z kurkumą do diety jako codzienny rytuał mający niesamowicie pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Złote mleko:

  • działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, 
  • uspokaja i przyspiesza zasypianie, 
  • wzmacnia układ odpornościowy, 
  • zawiera moc wielu składników odżywczych oraz witamin, 
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy, 
  • oczyszcza, 
  • przyspiesza metabolizm, 
  • pomaga pozbyć się wolnych rodników, 
  • pozytywnie wpływa na układ trawienny. 

Złote mleko doskonale smakuje i pozwala przemycić do naszego organizmu chociażby takie składniki jak imbir czy cynamon, za którymi wiele z nas nie przepada. 

Złote mleko – przepis

Składniki:

  • 250 ml ‘mleka’ migdałowego lait d’amande,
  • łyżeczka mielonej kurkumy, 
  • łyżka świeżo mielonego lub zgniecionego imbiru, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie). 

Sposób przygotowania:

  1. Do małego rondelka wlać napój migdałowy, dodać kurkumę i podgrzać delikatnie mieszając. 
  2. Gdy mleko się zagotuje dodać imbir, czarny pieprz, cynamon i pozostawić na ogniu przez 2 minuty. 
  3. Przelać do gorącego kubka, posypać dla dekoracji niewielką ilością cynamonu i gotowe! 

* Miód nieco zakłóci smak imbiru, kurkumy czy cynamonu (jeśli nie przepadasz). Natomiast miód należy dodawać dopiero, gdy mleko nieco się ostudzi, by miód nie stracił cennych właściwości. 

Na zdrowie!