
Złote mleko, czyli inaczej mleko z kurkumą i kilkoma innymi składnikami w ostatnim czasie zyskało wielu zwolenników. Ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym m.in. doskonale wspiera naszą odporność oraz układ trawienny. Mimo, że receptura na złote mleko jest znana od wieków, z czasem została nieco zmodyfikowana. Obecnie przygotowując mleko z kurkumą możemy tradycyjnie dodać mleko krowie lub zastąpić je napojem roślinnym, jak my. W przedstawionym niżej przepisie podaliśmy ‘mleko’ migdałowe, ale równie doskonale sprawdzi się kokosowe czy o jeszcze innym smaku. Jest to doskonała propozycja na jeszcze obecne niskie temperatury – rozgrzewa, pobudza krążenie, a do tego wyśmienicie smakuje!
Złote mleko – właściwości
Popularne w ostatnim czasie złote mleko doskonale rozgrzewa – będzie więc idealne podczas przeziębienia czy niskich temperatur za oknem. Natomiast warto wprowadzić mleko z kurkumą do diety jako codzienny rytuał mający niesamowicie pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Złote mleko:
- działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie,
- uspokaja i przyspiesza zasypianie,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- zawiera moc wielu składników odżywczych oraz witamin,
- pozytywnie wpływa na układ nerwowy,
- oczyszcza,
- przyspiesza metabolizm,
- pomaga pozbyć się wolnych rodników,
- pozytywnie wpływa na układ trawienny.
Złote mleko doskonale smakuje i pozwala przemycić do naszego organizmu chociażby takie składniki jak imbir czy cynamon, za którymi wiele z nas nie przepada.
Złote mleko – przepis
Składniki:
- 250 ml ‘mleka’ migdałowego lait d’amande,
- łyżeczka mielonej kurkumy,
- łyżka świeżo mielonego lub zgniecionego imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- łyżeczka miodu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Do małego rondelka wlać napój migdałowy, dodać kurkumę i podgrzać delikatnie mieszając.
- Gdy mleko się zagotuje dodać imbir, czarny pieprz, cynamon i pozostawić na ogniu przez 2 minuty.
- Przelać do gorącego kubka, posypać dla dekoracji niewielką ilością cynamonu i gotowe!
* Miód nieco zakłóci smak imbiru, kurkumy czy cynamonu (jeśli nie przepadasz). Natomiast miód należy dodawać dopiero, gdy mleko nieco się ostudzi, by miód nie stracił cennych właściwości.
Na zdrowie!