Desery uwielbia każdy z nas, a w szczególności dzieci. Coraz częściej jednak staramy się wybierać dla naszych maluchów zdrową żywność, która nie tylko zaspokoi pragnienie na słodycze, ale dostarczy do organizmu cennych wartości odżywczych.
Ponadto rodzice, których dzieci cierpią na nietolerancje pokarmowe mają o wiele trudniejsze zadanie związane z produktami bez glutenu i/lub bez laktozy. 

Centrum Bio oferujemy produkty bezglutenowe oraz bez laktozy, z których można przygotować przekąski stanowiące alternatywę dla ogólnodostępnych spożywanych na co dzień. 

Jak zrobić pudding ryżowy?

Przedstawiamy przepis na pudding ryżowy z truskawkami, który można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Druga wersja szczególnie sprawdzi się w okresie letnim. Jest to doskonała propozycja na podwieczorek dla dzieciaków. Pudding ryżowy można również przygotować na małe przyjęcie urodzinowe dla dziecka. 

Składniki:

Sposób przygotowania:

  • Do głębokiego garnka wsypać ryż i przez kilka minut lekko uprażyć.
  • Następnie wlać napój kokosowy i gotować do momentu, aż ryż będzie miękki. 
  • Truskawki zmiksować. 
  • Do salaterki lub szklanki przełożyć ryż – najlepiej, gdy lekko ostygnie. Następnie polać musem z truskawek. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. 

Pudding ryżowy można podawać na ciepło lub zimno. 

Dla opcji na zimno – na ostygnięty ryż wyłożyć mus truskawkowy i posypać wiórkami, a następnie włożyć na około godzinę do lodówki. 

Smacznego!