O nietolerancji glutenu i laktozy było głośno już jakiś czas temu. Pewne grono osób z pewnością stwierdzi, że jest to wyłącznie wymysł lub zmiana żywienia ze względu na własne przekonania. Jednak prawdą jest, że coraz więcej osób rzeczywiście doświadcza nieprzyjemnych objawów wywołanych spożyciem produktu z glutenem. Wielu z Was pewnie zadaje sobie pytanie – dlaczego tak się dzieje? Od wieków spożywano produkty zbożowe, w których naturalnie występuje gluten, nasi dziadkowie również nie narzekali na nietolerancję glutenu, więc skąd się wzięła? Jaka żywność dla niemowląt z nietolerancją będzie odpowiednia?

Nietolerancja glutenu pojawia się u coraz większej liczby osób, również u niemowląt, jako wrodzona z tego powodu, że składnik ten jest obecnie dodawany do większości produktów powszechnie dostępnych w każdym sklepie – nawet do wędlin czy mięs. Nasi przodkowie spożywali gluten wyłącznie w produktach, w których naturalnie występował, obecnie jest on dodawany praktycznie do wszystkiego. Nasz organizm, jak wszystko ma pewne granice. Stąd też pojawia się celiakia bądź właśnie nietolerancja glutenu. 

Jak nietolerancja glutenu objawia się u niemowlaków? 

Nietolerancja glutenu występuje zarówno u osób dorosłych, jak i u niemowląt. 

Może występować w kilku formach:

  • jako alergia,
  • nadwrażliwość na gluten, 
  • celiakia. 

Gluten występuje w produktach mącznych oraz zbożowych, w takich zbożach jak pszenica, jęczmień, żyto. Dlatego występuje w większości produktów dostępnych na rynku. 

Nadszedł etap rozszerzania diety niemowlaka, jednak pojawiają się wątpliwości, czy nasza pociecha nie cierpi na nietolerancję glutenu, jest jeden sposób, by to stwierdzić. Należy stopniowo wprowadzać gluten do diety niemowlaka. Przykładowo podając kaszkę lub inny produkt dedykowany dla niemowlaków. Rozszerzanie diety najczęściej rozpoczyna się około 5 lub 6 miesiąca życia. Po podaniu produktu z glutenem należy bacznie obserwować reakcję organizmu. Jeśli u malucha nie występują żadne niepokojące objawy, prawdopodobnie nietolerancja nie występuje. Zabieg ten można powtarzać co jakiś czas zwiększając dawkę glutenu. 

Jeśli u malucha zauważono pewne objawy nietolerancji należy umówić się na wizytę u lekarza prowadzącego.

Najczęściej występujące objawy nietolerancji glutenu u niemowląt to:

  • wzdęcia i kolki, 
  • zaparcia, 
  • ból brzucha, 
  • biegunka, 
  • wysypka, 
  • bladość skóry oraz występowanie cieni pod oczami, 
  • zaburzenia wzrostu (niemowlę wolniej rośnie). 

Są to jedne z najczęściej występujących objawów. Warto jednak podkreślić, że w niektórych przypadkach mogą występować jako bardziej nasilone lub bezobjawowo. 

Co podawać dziecku, jeśli zdiagnozowano nietolerancję glutenu?

Wielu rodziców zadaje sobie pytanie, czym karmić dziecko, u którego występuje nietolerancja lub alergia na gluten. Jednak nie ma powodów do obaw, ponieważ pediatra z pewnością w dokładny sposób określa sposób karmienia pociechy. Bardzo często zdarza się również, że występujące objawy pojawiają się sporadycznie, mimo to nie wiadomo, w którym momencie akurat się pojawią, dlatego – lepiej dmuchać na zimne. 🙂 

Istnieje sporo produktów naturalnych, w których składzie nie występuje gluten, dlatego doskonale sprawdzą się dla dziecka. Należą do nich np. kasza jaglana, kasza gryczana, brązowy ryż. Również owoce, warzywa, chude mięso oraz gotowe mieszanki dla dzieci

Ze względu na zapotrzebowanie, na rynku dostępnych jest coraz więcej produktów bezglutenowych. Marka La Mandorle przygotowała żywność dla niemowląt – bez glutenu i bez laktozy, bogatą w wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Produkty dostępne w sklepie Centrum Bio powstały wyłącznie ze składników pochodzenia ekologicznego – są w 100 % eko! Warto zaznaczyć, że produkty bezglutenowe dla dzieci przechodzą znacznie większe ilości testów oraz kontroli, niż tradycyjne produkty, dlatego są bezpieczne dla maluchów. 

Mieszanki bezglutenowe La Mandorle powstają na bazie komponentów roślinnych – migdałów oraz zbóż bezglutenowych. Dodatkowo proces produkcji metodą “na zimno” pozwala zachować wszelkie wartości odżywcze. 

Powszechnie wiadomo, że najlepszy pokarm dla maluchów to pokarm matki. Jednak gdy z pewnych powodów dziecko nie może spożywać mleka matki lub właśnie podczas rozszerzania diety zdiagnozowano nietolerancję warto wybierać produkty najwyższej jakości, by dostarczyć maluchom wszystko, co najlepsze.