Kiedy myślimy o Wigilii i Gwiazdce oczami wyobraźni widzimy dom schowany pod puchowym śniegiem. W kuchni krzątają się domownicy, dopieszczając ostatnie dania. Jedno jest pewne na świątecznym stole nie może zabraknąć słodyczy. A jak wiadomo nie ma Bożego Narodzenia bez sernika! Kwestię sporną “z rodzynkami czy bez” pozostawiamy otwartą :). Nasz wegański sernik z dodatkiem napoju kokosowego jest kremowy i rozpływający się w ustach. Delikatny, aksamitny… i bajecznie prosty w wykonaniu. Spróbuj!

Składniki

  • 700 g tofu – miękkiego,
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • środek z 1 laski wanilii,
  • sok z 1,5 cytryny,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 6 łyżek wiórków kokosowych,
  • 400 ml napoju kokosowego w proszku La Mandorle,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 opakowania budyniu wegańskiego waniliowego,
  • 300-400 g herbatników pełnoziarnistych (zwykłych lub czekoladowych),
  • 5 łyżek oleju kokosowego.

Sposób przygotowania

  1. Herbatniki kruszymy w drobny proszek, najlepiej przy pomocy blendera. Następnie dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych oraz olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie przelewamy przygotowaną masę ciasteczkową. Odstawiamy do zamrażalnika.
  3. Przygotowujemy masę sernikową. Tofu odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Następnie kruszymy na mniejsze kawałki do blendera. Dodajemy sok z cytryny oraz startą skórkę cytryny i blendujemy na jednolitą masę.
  4. Do powstałej masy dodajemy cukier, wanilię, przygotowany napój kokosowy, budyń w proszku oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
  5. Z lodówki wyciągamy spód ciasteczkowy i następnie wykładamy na niego masę z tofu.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 60 minut.

Sernik wegański podajemy pokrojony w kawałki z ulubionymi dodatkami – u nas zawitała bita śmietana, czekolada i kandyzowana wiśnia. Rada Centrumbio: do zrobienia wegańskiej bitej śmietany wybierz krem kokosowy, który podkreśli smak sernika. Smacznego!