
Tradycyjny napój migdałowy przygotowuje się na bazie jajek, mleka krowiego, a czasem nawet z dodatkiem gęstej, francuskiej śmietany zwanej crème fraîche. Dziś razem z marką La Mandorle przedstawiamy nie tylko dużo lżejszą wersję, ale przede wszystkim wegańską. Jego przygotowanie jest banalnie łatwe i szybkie – zajmie Ci nie dłużej niż 15 minut! To czego potrzebujesz to napój (mleko) migdałowe w proszku. Aby dowiedzieć się jakie sprawdź koniecznie przepis!
Składniki
Do przygotowania jednej porcji napoju migdałowego potrzebujesz:
- 25 g napoju migdałowego w proszku – rada CentrumBio: idealnie sprawdzi się napój (mleko) migdałowy w proszku – La Mandorle wzbogacony o białko, wapń i magnez,
- 125 ml wody,
- 2 daktyle,
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1/3 łyżeczki proszku waniliowego,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
Sposób przygotowania
- Za pomocą blendera zmiksuj daktyle.
- W niewielkiej miseczce połącz ze sobą wszystkie suche składniki.
- Dodaj do nich zmielone daktyle i zamieszaj.
- Do rondelka wlej wodę i włącz gaz. Stopniowo dodawaj do niej mieszankę suchych składników i za pomocą rózgi kuchennej ubijaj, aż całość się zagotuje.
- Podawaj w kubku lub filiżance. Możesz wybrać wersję na ciepło, jak i na zimno
- Przed degustacją udekoruj odrobiną zmielonego cynamonu.
Dzięki niezwykle aromatycznym i przyjemnym przyprawom napój migdałowy jest idealny do spożywania w czasie wiosny, kiedy pogoda płata nam jeszcze figle.